ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Salvamont: Ultima zi din an a fost una de foc, cu multe intervenții. Printre cele mai multe, la Brașov

Publicat: luni, 1 Ianuarie 2024 , ora 15.19
Foto: Facebook/Salvamont Zărnești
Foto: Facebook/Salvamont Zărnești

Cele mai multe apeluri au fost din Lupeni, municipiul Brașov, din județele Gorj, Prahova sau de la Voineasa - Vâlcea.

Salvamontiștii au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru salvarea a 64 de persoane, 26 fiind preluate de echipajele de ambulanță pentru a primi îngrijiri la spital.

"Ultima zi din an a fost o zi de foc, cu foarte multe intervenții, pentru salvamontiștii din întreagă țară. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 62 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor. În cazul acestor intervenții au fost salvate 64 de persoane. Dintre acestea, după ce au primit asistența Salvamont, 26 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital iar 16 persoane, ale căror afecțiuni medicale permiteau, au mers la spital cu mașinile aparținătorilor", au informat reprezentanții Salvamont România pe Facebook.

Cele mai multe sesizări au fost din Lupeni, municipiul Brașov, din județele Gorj, Prahova sau de la Voineasa - Vâlcea.

S-au primit și 32 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.

Salvamontiștii primesc zilnic zeci de apeluri de urgență, numărul evenimentelor montane fiind îngrijorător de mare în acest sezon, potrivit Radio România Actualități.

"Temperaturile scad în zona montană, în special cu șapte grade pe mia de metri altitudine și atunci echipamentul pentru zona montană, în special pentru zona montană înaltă este doar cel de iarnă, cel de iarnă grea, iar echipamentul tehnic trebuie să fie cu colțari de gheață, eventual un piolet, cei care știu bine ce înseamnă zona montană înaltă, coardă sau un echipament pentru salvare din avalanșe. În cazul avalanșelor trebuie să știm că primii care pot fi salvatori sunt cei care fac parte din grup. Nu e bine să mergem singuri pe zona montană niciodată și în niciun fel, ca să ne putem sprijini între noi. Sigur, echipele de salvare montană vor interveni, dar în zona montană înaltă intervenția e greoaie. Beneficiem de elicoptere, dacă vremea o permite", spune șeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Marian STOICA