ACUM:
11.03
Pulsul Zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

România, amendată pentru gropile de gunoi neînchise. Una e la Brașov

Publicat: vineri, 5 Ianuarie 2024 , ora 16.12
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Zeci de foste depozite de deșeuri neînchise are România și pentru acest lucru țara noastră a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiție, susține secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Sorin Banciu.

Între aceste gropi este și cea de deșeuri menajere de la Brașov, din zona Timiș – Triaj, neînchisă de Primăria municipiului Brașov, spune secretarul de stat Sorin Banciu:

„În urmă cu o săptămână am primit o veste foarte, foarte tristă de la Curtea Europeană de Justiție. România a fost condamnată pentru faptul că nu a închis la timp depozitele de deșeuri. Singurul depozit de deșeuri menajere este la Brașov. Este pentru prima dată când România este condamnată pentru că cei care trebuiau să închidă aceste depozite n-au făcut-o. 600 euro pe zi este penalitatea pe care fiecare depozit va trebui să o plătească. Asta înseamnă peste 200.000 euro pe an, bani care vor fi plătiți din banii contribuabililor".

În cazul gropii de gunoi neînchisă există însă o dispută. Administrația locală a susținut că procedura de închidere trebuia derulată de operatorul privat al depozitului ecologic de la Săcele. Ulterior, a afirmat că va derula ea procedurile, dar a deschis acțiune în instanță împotriva operatorului privat.

„Compania privată care are depozitul ecologic de deșeuri menajere trebuie să ne predea studiul de fezabilitate, pentru a obține avizul de la Mediu. Acest studiu trebuie aprobat de către Consiliul Local, după care vom demara procedura de licitație pentru proiectare și execuție închidere depozit de deșeuri menajere. În continuare avem dispută cu firma care deține depozitul de deșeuri menajere. Din punctul nostru de vedere, considerăm că costurile pentru închiderea acestui depozit trebuie acoperite de către această companie privată. Ei susțin că e obligația municipalității, ei nedepozitând niciodată acolo. Urmează ca instanța de judecată să se pronunțe asupra acestei dispute, după care, în funcție de decizia instanței, vom vedea ce se întâmplă cu suportarea cheltuielilor, dar mergem mai departe cu procedura de închidere, astfel încât, dacă este cazul să dea dreptate municipalității, vom recupera banii de la compania privată", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.

Reamintim că la această groapă de gunoi, depozitarea a fost sistată din 1997, dar ea nu a fost închisă.

Termenul de închidere era 31 decembrie 2023.
Adina Chirvasă