Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Steaua reginei”, la vânzare la Târgul de Crăciun din Piața Sfatului Brașov

Publicat: duminică, 7 Ianuarie 2024 , ora 16.30
foto: Radio România Brașov FM
foto: Radio România Brașov FM

Turiștii care au trecut prin târgul de Crăciun din Piața Sfatului în acest sezon au avut ocazia să admire o ie cu modelul însemnelor regale. Articolul numit "Steaua Reginei" a fost realizat de cusătoresele din Breaza, renumite pentru meșteșugul lor în realizarea de cămăși tradiționale cusute manual.

Promotor al artei tradiționale prezent la Brașov cu ii autentice, Daniel Stanciu: "Articolul este denumit Steaua Reginei pentru doamnele maistorițe din Breaza au dorit să îi aducă tribut Reginei Maria, pentru promovarea iei românești. Ele au făcut o ie cu însemne regale. Au cusut mult timp, aproape o jumătate de an, la această bluză superbă, cu fir de mătase, pe care Regina Maria a primit-o cu mare drag din partea doamnelor din zona Prahova".

De atunci, de la începutul secolului al XX-lea, modelul este replicat de câte ori este posibil.

Daniel Stanciu face parte dintr-o familie de meșteri populari de pe Valea Prahovei, care păstrează de generații tradiția cusutului iilor românești: "Noi suntem meșteri populari… coasem ii! Familia mea - mama, bunica, străbunica, mătușile mele, ca mare parte din doamnele din vecinele mele, toată viața au cusut la cooperativa Arta Casnică din Breaza - un mare centru de maistorițe unde munceau vreo 6.000 de cusătorese, care până în anii '90 coseau ii care mergeau doar la export (…) Cea mai mare bucurie a mea a fost duc mai departe această tradiție a familiei și reușesc arăt lumii de pretutindeni, mai ales turiștilor care vizitează Brașovul, ce înseamnă cu adevărat arta tradițională românească"

Meșterul popular din Breaza este foarte mulțumit de clientela de la Brașov, cu ocazia Târgului de Crăciun, mai ales de românii care au ales în acest an să-și facă în dar cămăși tradiționale: "Mă bucur că românii au început caute foarte mult calitatea, au început caute foarte mult aceste ii lucrate manual, pentru doamnele care cos sunt din ce în ce mai puține și pot spun sunt foarte bucuros și foarte mulțumit de acest eveniment de la Brașov"

Daniel Stanciu a menționat că iile confecționate în atelierul pe care îl are împreună cu soția lui sunt bluze cu modele autentice. Prețurile acestora variază în funcție de complexitate și model, fiind cuprinse între 500 și 2.000 de lei. La cele mai scumpe se lucrează între trei și șase luni, a adăugat meșterul popular.

Târgul de Crăciun de la Brașov a fost ca un magnet pentru turiștii din toată lumea. Zeci de mii de oameni s-au plimbat în jurul bradului pe toată perioada sărbătorilor de iarnă. Și-au făcut poze, au băut câte un vin fiert sau ceai cald și au plecat cu suveniruri. Pe scurt, și-au creat amintiri la Brașov.

Camelia Vlad