ACUM:
11.03
Pulsul Zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cetățuia de pe dealul Straja are, de acum, o monografie istorică

Publicat: sâmbătă, 13 Ianuarie 2024 , ora 15.17
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Cetățuia de pe dealul Straja, monument emblematic al Brașovului, are, de acum, o monografie istorică - "Cetățuia Brașovului". Aceasta va fi lansată vineri, 19 ianuarie, începând cu ora 18.00, în Sala IAR 80, din Coresi Business Camp.

Demersul îi aparține istoricului Nicolae Pepene, care în cele peste 300 de pagini, aduce la lumină aspecte puțin sau chiar deloc cunoscute de brașoveni.

Câteva dintre ele au fost dezvăluite, în premieră, în emisiunea "Vocea Brașovului":

"Am găsit foarte mult material la Arhivele Naționale din București legate de perioada interbelică, atunci când cetățuia a fost cedată de brașovenii Regelui Carol al II-lea. Apoi au încercat o redobândească în tot felul de procese cu Ministerul Apărării Naționale. Chiar un titlu de capitol din carte este <<Armata nu e cu noi>>. Prima mare dispută juridică pentru cetățuie a fost între Primăria Brașov și Ministerul Apărării Naționale. Iarăși o surpriză interesantă pe care am avut-o, de data aceasta, găsind documente în arhivele din Brașov. Prima închisoare politică a românilor după 1916 a fost Cetățuia. Deci, cei arestați, acuzați au colaborat cu Armata română, după ce românii au intrat în Brașov, până fie duși la Cluj sau în alte închisori din Ungaria, de prin Transilvania, prima oară au fost adunați în Cetățuie. Nu mai vorbesc de faptul cetățuia apare, spre exemplu, în rapoartele informative ale CIA-ului, o parte din documente sunt desecretizate. Există o arhivă online a CIA".

Inclusiv Ticu Dumitrescu, președintele Asociației Deținuților Politici, a fost închis acolo, spune Nicolae Pepene. Văzută ca un obiectiv medieval, autorul spune că, de fapt, Cetățuia nu mai are mare lucru din amprenta medievală:

"Noi discutăm, de fapt, de o fortificație, un fel de citadelă austriacă, deci, pe modelul arhitecturii italiene s-a construit această cetate sub autoritate austriacă și, rog, are mai multe faze arhitecturale. Eu am încercat, dincolo de informația istorică, informație care de multe ori, n-avem de ales, este seacă, să pigmentez cumva scrisul, fie cât mai ușor. Nu trebuie doar fii istoric sau arheolog ori istoric de artă, înțelegi".

Pe lângă informațiile istorice, integrate în povești, cititorii vor putea vedea și documente, hărți și fotografii din diverse perioade, nepublicate până acum.

Publicarea acestui volum s-a făcut printr-o finanțare obținută de la Administrația Fondului Cultural Național - AFCN.

Vă reamintim că monumentul istoric Cetățuia Brașovului a redevenit al municipiului Brașov, în 2023, la capătul a mai bine de 7 ani de procese cu Aro Palace, timp în care a stat cu lacătul pe ușă.

Adina Chirvasă