Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Atenție, schiori! La ce pericole vă expuneți dacă părăsiți domeniul schiabil

Publicat: luni, 22 Ianuarie 2024 , ora 14.51
Foto: Salvamont Poiana Brașov
Foto: Salvamont Poiana Brașov

Zăpada depusă în ultimele zile îndeamnă anumiți practicanți ai sporturilor de iarnă să părăsească domeniul schiabil și să se aventureze în pădure. Salvamont Brașov a intervenit la mai multe cazuri în weekend, pentru a salva turiștii rămași blocați sau accidentați în afara pârtiei. În cele două zile ale acestui weekend, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a intervenit în 16 cazuri, totalizând 17 persoane care au necesitat ajutor. Cei mai mulți au suferit traumatisme din cauza căderilor sau coliziunilor asociate practicării sporturilor de iarnă, dar au fost și persoane care au părăsit pârtiile amenajate și s-au rătăcit. Opt dintre victime au fost trimise către unitățile spitalicești, cu echipajele medicale SAJ/SMURD.

Dacă nu cunoașteți foarte bine conformația masivului, este greu să vă orientați și să schiați în afara pârtiei, paralel cu aceasta. Văile din Masivul Postăvarul, unde sunt tentați să meargă de cele mai multe ori schiorii, au o dispunere aproape perpendiculară față de pârtii, fapt care face ca, odată ce turiștii au intrat pe aceste văi, să le fie imposibil să mai iasă înapoi pe pârtie, rămânând blocați în zone izolate.

În condițiile unui strat de zăpadă mare, înaintarea la deal, pentru ieșirea înapoi în pârtie, este foarte anevoioasă, iar acest fapt duce la consumarea unei resurse foarte mari de energie și la transpirație abundentă. Odată oprite, aceste persoane sunt predispuse la frig, putând intra foarte ușor în stare de hipotermie. Vântul poate accentua și mai mult această stare de frig.

În cazul unei căderi în zăpadă mare se poate întampla să ajungeți imobilizați în zăpadă, cu probleme mari în a vă putea mișca sau respira, mai ales dacă aveti rucsac, iar schiurile și bețele rămân prinse. Schiatul în pădure presupune deplasare într-o lumină variabilă, de cele mai multe ori insuficientă și difuză. Astfel, nu puteți observa obstacolele decât foarte târziu, când evitarea lor devine imposibilă.

Dacă ajungeți totuși în situația de a vă rătăci, întoarceți-vă pe urmele pe care ați coborât, dacă este posibil. Anunțați echipele Salvamont despre situația voastră și nu așteptați să se facă noapte. Oferiți coordonate GPS, pentru ca echipele de salvare să vă cunoască poziția exactă, sau indicații cât mai clare.

Odată ce ați anunțat echipele Salvamont despre situație, adăpostiți-vă în proximitatea locației oferite și rămâneți pe loc. Acțiunile de evacuare necesită resurse umane suplimentare și durate ridicate de timp, resurse care, în cazul zilelor cu trafic intens pe pârtie, sunt limitate.

Nucu JALEA