ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

VIDEO Percheziții la medicii de familie din Brașov! Aceștia sunt acuzați că au obținut, ilegal, fonduri / Reacția Patronatului Medicilor de Familie

Publicat: joi, 25 Ianuarie 2024 , ora 12.47
Foto: IPJ Brașov
Foto: IPJ Brașov

În această dimineață, de la ora 08.00, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Brașov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au efectuat 17  percheziții domiciliare în județ, dintre care 11 în municipiul Brașov, și au pus în executare două ordonanțe de ridicare a înscrisurilor, într-un dosar penal de obținere ilegală de fonduri. Urmărirea penală este in rem și deocamdată nimeni nu a fost pus sub acuzare.

Update ora 18.00 - Patronatul Medicilor de Familie Brașov (PMFB) susține că perchezițiile desfășurate, joi, la mai multe cabinete de medicină de familie aduc un prejudiciu de imagine, în contextul în care unii dintre doctorii vizați de anchetatori în dosar nici măcar nu au avut contracte cu CAS Brașov și prin urmare nu au decontat monitorizările de pacienți din perioada pandemiei.

"În urma discuțiilor purtate cu colegii la care au avut loc perchezițiile reiese că unii nici măcar nu au avut contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, adică au prestat aceste servicii fără a deconta bani de la CAS Brașov. Ținând cont de afirmațiile colegilor care nu au decontat niciun leu pentru aceste servicii, considerăm această acțiune drept un prejudiciu de imagine adus întregii comunități a medicinei de familie", a transmis, joi, conducerea PMFB.

Conform sursei citate, medicii care au avut contract cu CAS au pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele solicitate. "Reamintim faptul că medicii de familie din Brașov au oferit servicii de monitorizare gratuit la orice oră din zi sau din noapte, fără a aștepta vreo remunerare. Au făcut-o din empatie pentru pacienți pe toată durata pandemiei. PMFB nu a susținut și nu va susține niciun fel de practici de fraudare în munca medicului de familie, dar nu putem trece peste generalizări și peste afectarea pe nedrept a imaginii de medic, obținută prin muncă și dedicație față de pacienții noștri", se mai arată în comunicatul citat. 

Știre inițială: 

În urma perchezițiilor domiciliare, care au vizat sediile unor persoane juridice (cabinete de medicină de familie) și a punerii în executare a ordonanțelor, care au vizat sediile unor instituții cu atribuții în domeniul sănătății publice, s-au urmărit descoperirea și ridicarea de mijloace de probă (înscrisuri oficiale, echipamente informatice, evidențe personale), precum și conducerea, în baza unor mandate de aducere, la sediul poliției, a 5 persoane, pentru audieri.

În fapt, în cauză există bănuiala rezonabilă că, în perioada octombrie 2020 - octombrie 2021, mai mulți medici de familie din județul Brașov ar fi solicitat și obținut sume de bani de la bugetul de stat, alocate finanțării serviciilor de monitorizare a pacienților infectați/suspectați cu virusul SARS-CoV-2, prin întocmirea fișelor de monitorizare telefonică zilnică aferente pacienților, prin consultație medicală la distanță.

În concret, cadrele medicale ar fi inserat date nereale în cuprinsul documentelor pe care le-ar fi transmis ulterior, în vederea decontării a 105 lei/pacient (pretinzând efectuarea unor monitorizări zilnice), în realitate necomunicând cu pacienții infectați cu Covid-19, ori comunicând doar în primele zile.

La activități au participat polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov, Poliției Municipiului Făgăraș și Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic – I.P.J. Brașov.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Sursă: Poliția Brașov
Marian STOICA