ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

La Brașov, cursuri de inițiere în tainele ceramicii de Horezu

Publicat: sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 , ora 17.18
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Artist-ceramistul Mihai Bîscu, venit de la Vâlcea, i-a inițiat pe brașoveni în tainele ceramicii de Horezu.

Intrată în patrimoniul cultural UNESCO pentru vechimea și frumusețea ei deosebite, fabricarea ceramicii de Horezu este un meșteșug care i-a încântat pe copiii prezenți la atelierul organizat la Brașov.

Mihai Bîscu a enumerat câteva din tainele meșteșugului:

"Frământ pământul să se omogienizeze și fac bulgări pentru fiecare copil. Își va face fiecare copil câte un obiect din ceramică, pe roata olarului. Aici nu, dar în ceramica noastră de Horezu, mai urmează decoratul, răzuitul, arsul de două ori la cuptor. Deci sunt foarte multe etape. Lutul pe care îl vedeți dvs. acuma a fost pregătit de mine, a fost frământat foarte bine, dat de două ori printr-un malaxor și lăsat la dospit, iar acum are loc pregătirea lui pentru lucru".

Ceramica de Horezu este recunoscută prin câteva elemente specifice.

"Ceramica de Horezu are specific decorul și ustensilele de decor care sunt unice în lume. Pentru asta am și intrat în UNESCO. Deci avem un decor cu corn de vită, cu vârful penei de gâscă și gaiță. Apoi avem simbolurile noastre, motivele noastre tradiționale, astea ne disting față de alte centre ceramice din țară. Bineînțeles, știți simbol general, cocoșul de Horezu. Apoi avem simboluri secundare: pomul vieții, peștele și șarpele, soarele, spirala vieții. Avem și motive tradiționale care sunt pe paianjăn unde întâlnim bobocul, spicul de grâu, coada de păun, floarea, trifoiu, vârtejul, steaua, brădulețul. Decorul nostru înseamnă o inspirație de moment unde-s combinate motivele între ele, motivele cu simbolurile și chiar simbolurile între ele", ne-a explicat Mihai Bîscu.

Chiar dacă și adulții s-au bucurat să deprindă tainele meșteșugului, pentru cei mici a fost o adevărată bucurie să poată face lucruri atât de interesante.

"Eu colorez un pahar cu toate culorile din lumea", ne-a spus entuziasmată una dintre fetițe.

"Aș vrea să fac un model cu tot felul de culori, protocaliu, roșu, mov și albastru", ne-a explicat un alt cursant.

"Fac un borcan care va avea culoare albă și cu multe, multe modele. Păi, facem un zig-zag negru în mijloc și cu buline albastre și roșii", ne-a povestit un alt copil talentat.

Atelierul de olărit este prima activitate a clubului pentru copii și seniori care va funcționa de acum pe strada Nicolae Iorga numărul 2, la parterul clădirii SIF Transilvania.

Sorin Țîrcă