Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

A crescut valoarea proiectului de închidere a fostului depozit de deșeuri industriale de la Timiș – Triaj

Publicat: marți, 30 Ianuarie 2024 , ora 18.25
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Valoarea proiectului de închidere a fostului depozit de deșeuri industriale de la Timiș – Triaj și transformare a lui în zonă de agrement a crescut cu aproape 100 de milioane de lei, în ultimii doi ani.

Practic, deși valoarea aprobată în 2021 era de peste 30 de milioane lei, acum valoarea a ajuns la 130 de milioane lei.

Aceasta va fi supusă aprobării conslierilor locali, în ședința de plen de miercuri.

„Față de studiul de fezabilitate, care a luat în calcul valorile din anul 2021, acest document ia în calcul valorile evident mai mari, valabile la sfârșitul anului 2023. În plus față de studiu, proiectul tehnic a trebuit să vină cu o serie de modificări. Astfel, am fost nevoiți să facem niște retrageri față de str. Narciselor, care presupune o regândire a modului în care va fi amenajată această platformă și, în același timp, suntem nevoiți să construim încă un zid de sprijin, ceea ce, normal, crește costurile pentru finalizarea acestor lucrări”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.

Depozitul de deșeuri nepericuloase Timis-Triaj a început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940 pentru depozitarea deșeurilor industriale precum nisip de turnătorie sau zgură de oțelărie. Activitatea de depozitare a încetat în anul 1992.

Și proiectul de închidere a gropii de deșeuri menajere, tot din zona Timiș-Triaj, este întârziat.

În acest caz există o dispută în instanță privind responsabilitatea acestor proceduri.

„Mergem în paralel. Pe de o parte, mergem cu partea de documentație pentru închidere, pe de altă parte suntem în instanță cu proprietarul depozitului ecologic. Noi considerăm că această companie trebuie să închidă platforma de depozitare a deșeurilor menajere, așa cum și-a asumat la momentul în care i s-a eliberat autorizația de funcționare pentru depozitul ecologic. În funcție de ceea ce va decide instanța, vom vedea ce trebuie să facem mai departe. Prioritatea noastră este să închidem. Noi sperăm ca instanța să ne dea dreptate și după aceea să recuperăm banii de la cei care trebuiau să-l închidă”, a adăugat Sorin Toarcea.

Gropile neconforme trebuiau să fie închise până în 31 decembrie 2023, ele fiind pe lista pentru care România a intrat în procedură de infringement.

În 14 decembrie 2023, Curtea Europeană de Justiție a decis să amendeze România pentru neîndeplinirea acestui obiectiv, iar Ministerul Mediului le va imputa autorităților locale sumele de plată. Municipalitatea brașoveană spune că încă nu a fost informată de vreo amendă.
Adina Chirvasă