ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Astăzi este Ziua Mondială a Radioului

Publicat: marți, 13 Februarie 2024 , ora 9.26

Pe 13 februarie este celebrată Ziua Mondială a Radioului. La această dată, în 1946  se difuza prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite. Inițiativa unei sărbători mondiale a aparținut Academiei Spaniole de Radio.

Ajuns la vârsta Centenarului, radioul este prezentat de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) ca fiind „parte esențială a vieții miliardelor de oameni din întreaga lume”. Radioul rămâne, și în zilele noastre, modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audiență în cel mai scurt timp posibil. UNESCO insistă pe necesitatea libertății de exprimare și a siguranței jurnaliștilor.

„Radioul reprezintă un triumf al accesibilității, al imediatului și al intimității și există un interes public puternic în apărarea și accesarea acestuia. Considerăm că menținerea accesului facil al publicului, indiferent de modul în care îl recepționează, adică prin utilizarea rețelelor terestre (analogice sau digitate) – pe care încă se bazează majoritatea ascultătorilor – și promovarea accesului online, este la fel de democratic și deschis. Automobilele reprezintă un motiv de interes, fiind cu precădere cele mai populare locuri de acultat radioul. Indiferent dacă este transmisiune terestră sau pe internet, emisia radioului din automobile ar trebui să fie nu doar la fel de ușor de găsit, ci imposibil de ratat. Informația este un bun public și o resursă comună a întregii umanități. Radioul își are locul său în transformarea ecosistemului informației, aducând o completare internetului și platformelor digitale. Evoluția tehnologiilor comunicării ar trebui să promoveze dreptul oamenilor de a primi informații și idei prin intermediul media – în loc să o tragă înapoi. Facem un apel către guverne, organismele de reglementare, industriile de automobile și tehnologie și toți membrii comunității globale de radio să ia măsuri de protecție pentru a se asigura că radioul va continua să prospere; să protejeze accesul liber și neîngrădit pe care îl oferă radioul pentru pluralitatea opiniilor și pentru informații de încredere; să permită radioului să continue să ajute comunitățile și vorbitorii de limbi minoritare să primească informații și să participe la procesele democratice; și să se asigure că radioul rămâne la dispoziția tuturor, indiferent de statutul financiar sau personal”, adaugă UNESCO în mesajul său.

Radio România Brașov