ACUM:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Urmează:
20.00
Radiojurnal
Apoi:
20.00
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Primăria Brașov a primit acordul Consiliului Local pentru contractarea unui împrumut de 150 de milioane de lei

Publicat: marți, 13 Februarie 2024 , ora 9.41
Foto: Primăria Brașov
Foto: Primăria Brașov

Municipalitatea a primit aprobarea de la Consiliul Local pentru contractarea unui împrumut de 150 de milioane de lei de la bănci pentru finanțarea unor investiții în derulare sau care urmează să intre în șantier. Potrivit primarului Allen Coliban, Brașovul are un grad de îndatorare de aproximativ 1,5%.

Cu noul împrumut, procentul ar crește la 3, iar rambursarea ar urma să se facă în 15 ani. Chiar și așa, Brașovul va avea în continuare un grad de îndatorare mult sub limita maximă, care este de 30%. Primarul Allen Coliban a oferit detalii:

"Noi avem un plafon de aproape 250 de milioane de lei anual, reprezentând cei 30% din venituri. Din acest plafon de 250 de milioane de lei, valoarea împrumutului, respectiv rata, rambursarea plus toate cheltuielile de dobânzi și comisioane se ridică undeva la 7, până în 10 milioane de lei. Practic, dacă noi am lua acest împrumut de 150 de milioane de lei, pe o durată de 10-15 ani, am ajunge undeva la până în 20 de milioane de lei pe an, deci am fi sub 10% din cât reprezintă acest plafon, de 250 de milioane, respectiv sub 3% din cât înseamnă gradul de îndatorare".

De asemenea, edilul a amintit că, deși există excedent bugetar, Brașovul a pierdut din altă parte. Practic, anul acesta, Brașovul ar fi trebuit să primească de la Guvern, din cote defalcate, 170 de milioane de lei în plus față de cât s-a alocat de fapt. Despre oportunitatea accesării unui împrumut a vorbit în ședință și reprezentantul Băncii Mondiale, Marcel Ionescu Heroiu:

"Un împrumut sau emiterea de obligațiuni permit și o ajustare mai bună la fluctuațiile pe care o să le vedeți în buget. Din analiza pe care am făcut-o pe Brașov și nu numai, problema mare este că nu există o predictibilitate foarte bună a resurselor bugetare care vin de la nivel central, cotele care vin din impozitul pe venit, transferuri din TVA. Pentru a contracara fluctuația asta și a exista o oarecare predictibilitate, ajută să aveți ori un împrumut, ori obligațiuni care să vă asigure cash flow pentru investiții pe termen lung, având în vedere că gradul de îndatorare al Brașovului, din câte știu eu, e undeva între 1-2% și legal e permis să mergeți până în 30%".

Deși a fost o dezbatere de câteva zeci de minute, în cele din urmă proiectul a trecut cu 15 voturi „pentru” și 11 abțineri.

Adina CHIRVASĂ