ACUM:
7.03
Bună dimineața Transilvania

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ancheta demarată în Spitalul Județean după dispariția fiolelor de Fentanil continuă sub coordonarea DIICOT

Publicat: joi, 15 Februarie 2024 , ora 15.07
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Ancheta demarată în Spitalul Clinic Județean de Urgențe Brașov după dispariția a 10 fiole de Fentanil din secția ATI continuă sub coordonarea DIICOT.

Situația este alarmantă cu atât mai mult cu cât vorbim despre un produs medicamentos sintetic utilizat ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe, dar care se află pe lista narcoticelor de mare risc.

„În România, fentanilul se află pe lista medicamentelor eliberate cu prescriptie medicală specială (stupefiante si psihotrope), substanța aflându-se pe lista narcoticelor de mare risc încă din 2003, fiind clasată în Tabelul II - droguri de mare risc din Legea nr. 143 din 26 iulie 2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. În mod ilicit, poate fi utilizat ca drog, adesea în asociere cu heroină sau cocaină. Acest drog are efect analgezic și poate provoca greață, confuzie și somnolență, probleme respiratorii și pierderea cunoștinței. Efectul se instalează rapid și trece foarte repede”, a explicat  șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, comisar-șef de Poliție Laura Pișcociu.

Șeful Centrului de Consiliere Antidrog a adăugat că supradoza de fentanil face ca respirația unei persoane să încetinească sau să se oprească, limitând cantitatea de oxigen care ajunge la creier.

Acest lucru poate duce la comă, leziuni permanente ale creierului sau chiar la deces.

Totuși, fentanilul nu este o substanță foarte des folosită la Brașov în rândul consumatorilor de stupefiante.  

„Conform fișelor de înregistrare a urgențelor medicale și de admitere la tratament ca urmare a consumului de droguri transmise de cele 3 unități raportoare de la nivelul jud. Brașov –Spitalul Județean de Urgență Brașov, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov și Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, preponderent în județul Brașov este consumul de canabis, urmat de etnobotanice (cunoscute și sub denumirea de “droguri legale”) și medicamente fără prescripție medicală (droguri psiholeptice (inhibitoare ale sistemului nervos central)  - barbiturice-somnifere, tranchilizante, anxiolitice-benzodiazepine)”, a adăugat Laura Pișcociu.

Ca urmare, la nivelul Centrului Antidrog Brașov sunt de asemenea continuate și intensificate activitățile de prevenire a consumului de droguri.
Camelia Vlad