ACUM:
14.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
15.00
Buletin de știri
Apoi:
15.05
Sens unic

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Bază de date cu supraviețuitorii din orfelinate

Publicat: luni, 19 Februarie 2024 , ora 18.01
FOTO: Facebook / Vocea Copiilor Abandonați
FOTO: Facebook / Vocea Copiilor Abandonați

Mai mulți senatori au înaintat un proiect de lege prin care să fie acordate despăgubiri celor care au supraviețuit orfelinatelor din România în perioada 1947-1997.

Pentru ca persoanele care au acest drept să poată fi despăgubite după intrarea în vigoare a legii, organizația Vocea Copiilor Abandonați a început crearea unei baze de date care să cuprindă toate aceste persoane. Președintele Asociației Vocea Copiilor Abandonați, Vișinel Balan:

"Această bază de date nu face decât să arate Parlamentului, să arate Guvernului că mai există supraviețuitori și că e un moment prielnic să arătăm că existăm, că suntem aici și că merităm să fim recunoscuți și auziți. Cred că a venit momentul ca realitățile suferite să nu mai fie trecute cu vederea, iar legislativul să ia act de prezența noastră, care este plină de speranță".

Vișinel Balan și-a exprimat speranța că persoanele care au trăit în orfelinate în jumătatea de secol menționată vor putea primi o indemnizație lunară și vor putea avea acoperite, din bugetul de stat, costurile terapiilor necesare după traumele suferite în perioada în care erau în grija statului.

Sorin ȚÎRCĂ