ACUM:
11.03
Pulsul Zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Spitalul Militar de Urgență Regina Maria Brașov devine spital clinic

Publicat: marți, 20 Februarie 2024 , ora 14.08
Sursa foto: Radio România Brașov
Sursa foto: Radio România Brașov
Spitalul Militar de Urgență Regina Maria din Brașov devine spital clinic, în care pot fi instruiți studenții mediciniști de la Universitatea Transilvania și medicii rezidenți.

Încă de anul trecut au fost parcurse toate demersurile în acest sens către Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Apărării Naționale.

Este așteptat doar ordinul de ministru, a precizat comandantul Spitalului Militar Brașov, col. dr. Alexandru Keresztes:

„Este o deschidere acest fapt, pentru că ne permite, pe de o parte, atragerea de cadre didactice universitare care pot veni să profeseze alături de echipa de profesioniști a spitalului nostru (...) Pe de altă parte, tinerii medici rezidenți care vor veni să se se intruiască în spitalul nostru vor putea deveni, ulterior, colegi de-ai nostri, atât ca civili, cât și ca medici militari, deoarece Institutul Medico-Militar al MApN școlarizează studenți la Universitățile de Medicină «Carol Davila» din București și cea de la Tg. Mureș și care vin și fac anual practica de vară la noi, dar și medici militari rezidenți care ne sunt repartizați anual, având post în spitalul nostru".

Comandantul Spitalului Militar Brașov a subliniat că un prim pas a fost făcut deja prin desemnarea secției de ATI din cadrul unității sanitare ca secție clinică, din această echipă făcând parte, de doi ani, și șeful disciplinei de ATI din cadrul Facultății de Medicină din Universitatea Transilvania, dr. Adrian Bărăcan. Iar toate acestea vor duce la creșterea serviciilor medicale în Spitalul Militar Brașov, deci și la o finanțare mai consistentă.

Acești pași în dezvoltarea unității spitalicești fac parte dintr-un plan mai complex, a adăugat col. dr. Alexandru Keresztes:

„Deja beneficiem de o finanțare pe partea de infrastructură pentru o clădire nouă, de politraumă, pentru medicină operațională. Unul dintre atributele de bază ale spitalului este de a asigura asistența medicală reală pentru categoriile de militari din patru județe arondate spitalului, fie că vorbim de cadre militare active, în rezervă sau în retragere, elevi, studenți, văduve, veterani de război, dar și pentru categoriile de militari străini care sunt cantonate în arealul nostru de responsabilitate. Fiind un spital public, avem un contract de furnizare de servicii medicale cu Casa OPSNAJ, care ne permite furnizarea de servicii medicale pentru toate categoriile de militari ai sistemului de apărare, dar și altor pacienți civili. Acest lucru l-am avut în vedere atunci când am dorit să dezvoltăm infrastructura spitalului", a mai declarat col. dr. Keresztes.

În noua clădire de politraumă vor funcționa compartimentul de urgență, laboratorul, farmacia, ATI-ul și toate specialitățile chirurgicale ale spitalului.

„Trebuie să ne reamintim că Spitalul Militar este un spital care dăinuie de peste 130 de ani în această locație. Cele două pavilioane importante au fost construite în perioada 1885-1887. De-a lungul vremii, sigur că, în ciuda conflagrațiilor mondiale, spitalul și-a păstrat locația actuală. Ne dorim, pe lângă lucrările de reparații în infrastructură, să realizăm această clădire nouă, de politraumă, care va deservi practic urgența, laboratorul, farmacia, secția de terapie intensivă și toate specialitățile chirurgicale. Practic, le vom aduna din cele două pavilioane într-un singur loc, astfel încât să existe acest concept de uniformitate și un mod de reacție extrem de rapid pentru pacienții critici. În paralel, avem în derulare o altă investiție, în pavilionul B. Acolo vor fi lucrări de reparații, care se vor întinde pe 12 luni, unde ne dorim, la final, saloane cu două-trei paturi, cu grupuri sanitare proprii și cu toate facilitățile necesare vremurilor pe care le trăim. De asemenea, derulăm un program de achiziții aprobat printr-un alt proiect, pe programul național de redresare și reziliență, privind reducerea infecțiilor intraspitalicești, un proiect în valoare de 5,3 milioane de lei și așteptăm un al treilea proiect pe care îl avem propus către Ministerul Sănătății, de digitalizare, în valoare de aproximativ un million de euro. Toate aceste investiții categoric ne determină să fim optimiști și undeva în anii 2025-2026 să ne bucurăm la Spitalul Militar, pe lângă o calitate deosebită a serviciilor medicale, și de o infrastructură în care pacienții care se vor adresa spitalului pentru diagnostic și tratament să beneficieze de condiții de cazare adecvate vremurilor noastre”,
a declarat col. dr. Alexandru Keresztes, managerul general al Spitalului Clinic Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov.
Camelia Vlad