ACUM:
14.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
15.00
Buletin de știri
Apoi:
15.05
Sens unic

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Centrala Hidroelectrică de la Voila mai are puțin și se revarsă. Are nevoie urgentă de decolmatare

Publicat: marți, 27 Februarie 2024 , ora 15.54
Foto: Prefectura Brașov
Foto: Prefectura Brașov

Centrala Hidroelectrică Voila, din județul Brașov, are, la acest moment, gradul de colmatare de 88% și trebuie luate de urgență măsuri, prin dragare, pentru care va fi nevoie de autorizări.

Așa reiese din prezentarea făcută, astăzi, la Prefectura Brașov, în fața specialiștilor brașoveni din domeniul mediului, de către directorului Sucursalei Hidrocentrale Sebeș a Hidroelectrica SA, Odiviu Nicolae Spătari. Detalii ne sunt oferite de prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii:

Gradul de colmatare de 88% implică unele riscuri, având în vedere faptul că astfel a scăzut capacitatea de tranzitare a undelor de viitură. Din fericire, în ultimii ani nu s-au înregistrat situații excepționale în privința debitelor pe râul Olt, în zona acestei amenajări, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie pregătită pentru atare situație. De altfel, și legea prevede că deținătorii de construcții hidrotehnice au obligații privind întreținerea și exploatare a acestora. Toți cei prezenți la întâlnire de astăzi au înțeles necesitatea operațiuni de decolmatare, care, cel mai probabil, se va face prin dragare, iar instituțiile abilitate din județul Brașov vor ajuta Hidroelectrica pentru îndeplinirea procedurilor legale și buna desfășurare a acestor lucrări”.

Centrala Hidroelectrică Voila a fost pusă în funcțiune în anul 1989, în scopul producerii energiei electrice, dar și în acela de a asigura tranzitarea debitelor în aval în cazul producerii unor viituri. Astfel, decolmatarea are în vedere asigurarea protecției populației și bunurilor materiale, asigurarea unui luciu de apă pentru speciile acvatice și, nu în ultimul rând, menținerea capacității de producție a energiei electrice.

Camelia VLAD