Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Un nou scandal cu iz sexual la Universitatea Transilvania Brașov

Publicat: luni, 4 Martie 2024 , ora 16.15
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Un nou scandal cu iz sexual la Universitatea Transilvania Brașov. De această dată este vorba despre Alexandru Matei, conferențiar și membru în Departamentul de Literatură și Studii Culturale al Facultății de Litere din Brașov, acuzat de cinci tinere că ar fi avut un comportament nepotrivit, în discuții pe rețelele de socializare, pe vremea când erau studente sau în liceu.

Niciuna nu a fost și nici nu este studentă la „Transilvania”.

Tinerele au dorit să-și povestească experiența doar pe rețelele de socializare.

De exemplu, una dintre tinere spune că a avut conversații cu profesorul pe vremea când era studentă la Cluj, dar nu era studenta lui Matei. Ea a și atașat mai multe capturi de ecran pe facebook cu discuțiile cu profesorul care îi spune că „ești frumoasă”, „ești cam bună, so, nu știu dacă ai motive de întristare”, „but u re in love with someone else, and I am already married”.

Cea de a doua tânără a atașat și ea mai multe capturi și a menționat că „Peste ani, coleg fiind la o universitate privată cu mama prietenului meu din facultate, Alexandru Matei i-a spus acesteia, atenționând-o, să aibă grijă cu cine se leagă fiul ei, pentru că eu aș fi foarte experimentată în relații cu bărbați mult mai în vârstă decât mine. Cred că vă imaginați cât de multe neplăceri mi-a putut face prin asta, cât de mult mi-a afectat calomnia lui relația și, în general, viața. Vedem aici un pattern: refuzul din partea tinerelor fete atrage după sine, la distanță de câțiva ani, încercări de răzbunare prin diferite căi”.

De cealaltă parte, profesorul Alexandru Matei a ținut să-și ceară scuze, dar el nu consideră că ar fi fost vorba de hărțuire în acest caz și a precizat că până acum nu a fost înregistrată vreo plângere la adresa sa.

„A.M.: Vreau mai întâi să-mi cer scuze pentru gesturile pe care le-am făcut în trecut, care au lezat persoanele în cauză, pentru că, indiferent dacă mi-am dat seama sau nu, dacă cineva e lezat de ceea ce fac și spun, înseamnă că am avut o problemă eu. În momentul acesta nu sunt măsură să comentez tot ceea ce s-a întâmplat pe Facebook.
Reporter: Considerați sau nu considerați că ar fi fost vorba de hărțuire modalitatea de interacțiune cu tinerele respective?
A.M.: Nu, nu consider asta. Nu sunt încântat de ceea ce am făcut, în niciun caz, dar nu consider că e vorba de hărțuire”.


Conducerea Universității a sesizat Comisia de Etică în acest caz.

„La nivelul Universității Transilvania, la nivel instituțional, nu a fost înregistrată nicio sesizare referitoare la încălcări ale normelor de etică academică săvârșite de profesorul Alexandru Matei, dar, ca urmare a informațiilor apărute în mediul online, conducerea universității a informat Comisia de Etică Universitară pentru a le analiza și a ne transmite un punct de vedere. Universitatea a reacționat și va reacționa întotdeauna în acord cu legislația în vigoare, atunci când există fapte prin care se încalcă normele eticii academice”, a spus prorectorul cu relațiile publice al Universității Transilvania, prof.dr.med. Liliana Rogozea.

Alexandru Matei este cadru didactic la Universitatea din Brașov din 2019. Până atunci a predat în mai multe instituții de învățământ superior din țară.

Pe de altă parte, și Asociația Internațională de scriitori PEN (Poets, Essayist, Novelists) se delimitează clar de Alexandru Matei, printr-o declarație publică, în care condamnă comportamentul său.

Acesta este cel de-al doilea caz cu iz sexual din Universitatea Transilvania, după ce anul trecut, profesorul Marius Botiș, de la Construcții, a fost acuzat că ar fi cerut favoruri sexuale de la tinere pe care le-ar fi picat intenționat examenele.

Detalii aici: Scandal cu tentă sexuală la Universitatea Transilvania din Brașov


Adina Chirvasă