Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Planuri pentru înființarea unui sanctuar destinat urșilor-problemă de la Săcele

Publicat: marți, 5 Martie 2024 , ora 12.14
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Administrația locală din Săcele are în plan înființarea unui sanctuar de urși, după modelul celui în curs de amenajare de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt în Masivul Postăvarul, pe o suprafață de 60 de hectare.

Sunt tot mai mulți urși care coboară în comunitate, iar relocarea acestora nu este o soluție, spune primarul municipiului Săcele, Virgil Popa:

"La Săcele ne-am confruntat cu o problemă destul de specială, pentru că sunt foarte multe exemplare de urs. Numai anul trecut, municipiul Săcele a capturat nouă exemplare, care au fost relocate în munții din Săcele. Din păcate, un urs a fost capturat de trei ori, fiind și agresiv, iar acel exemplar a fost eutanasiat. Mai erau încă cel puțin cinci exemplare pe care voiam să le capturăm, dar n-am reușit. În cursul anului trecut, deja un exemplar și-a făcut apariția în zona Spitalului Municipal".

Edilul săcelean a precizat că proiectul, estimat la 15 milioane de lei, ar urma să fie realizat pe o suprafață de 100 de hectare, iar banii necesari ar putea fi accesați din fondurile europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

"Cu colegii de la Regia Pădurii Săcele am identificat două-trei locații, care să aibă acces la drum auto forestier, să aibă acces la surse de apă, foarte important. La alimentarea cu energie electrică, pentru că este nevoie de o împrejmuire specială cu gard electric și, probabil, undeva în jur de 100 de exemplare să le putem adăposti la Săcele. Ne gândim să realizăm șase țarcuri, din care unul pentru masculii adulți, altul pentru maternitate, iar unul pentru puii de urs", a precizat Virgil Popa.

Primarul Virgil Popa a adăugat că anul acesta ar putea fi realizată documentația tehnică și vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici, astfel încât proiectul să fie inclus cât mai repede pe o linie de finanțare, iar în cel mult 3 ani să fie finalizat.

Camelia VLAD