ACUM:
11.03
Pulsul zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Moment special la Colegiul Național „Andrei Șaguna”

Publicat: vineri, 8 Martie 2024 , ora 21.54
FOTO: arhivă / Radio România Brașov FM
FOTO: arhivă / Radio România Brașov FM
Moment special, astăzi, la Colegiul Național „Andrei Șaguna”. Zeci de foști absolvenți ai instituției de învățământ au ținut să fie prezenți la Centenarul dedicat profesorului Constantin Cuza, pregătit de nepotul său, Călin Pop. 

Cu o activitate de peste 37 de ani de predare a limbii și literaturii române, majoritatea lor la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, profesorul Constantin Cuza a modelat generații întregi de tineri. Unul dintre elevii săi a fost părintele Vasile Oltean, fost director al Muzeului Prima Școală Românească, care își amintește cum dascălul le dădea elevilor sarcina de a le preda colegilor, punându-I astfel să facă muncă de cercetare, iar la prezentare, profesorul devenea elev.  

„Era o cinste și o onoare. Personal, am avut surpriza să fiu invitat să vorbesc despre Junimea de la Iași și m-a trimis la arhivele statului să cercetez. O lună am cercetat, am  documentat ca să fac o lecție cum trebuie. Asta era Cuza, iar Cuza venea cu completările care ne uimeau de natură biografică. Când vorbea de Eminescu, știam toată viața lui Eminescu, când vorbea de Creangă, de Coșbuc. L-a cunoscut pe Coșbuc și ne-a insuflat acest sentiment al iubirii față de România. L-am iubit, îl iubesc, îl pomenesc la slujbele mele bisericești”, a spus părintele Vasile Oltean.

O altă absolventă de Șaguna, șefă de promoție, Marcela Ciocoi, mărturisește că îi datorează ceea ce știe profesorului de română, care i-a fost și diriginte. 

„Am crezut că voi face și o carieră literară, s-a întâmplat să mă îndrept pre științe mai precise, de o meserie care are nevoie de dovezi de medicină, dar pe unde am fost ulterior, în călătorii în schimburi de experiență  mi-am dat seama și a prețuit mai mult ceea ceea ce ne-au învățat profesorii noștri. Mulțumesc părinților mei că exist, dar mă înclin în fața profesorilor pentru că ei m-au făcut să devin ceea ce sunt astăzi”, a menționat Marcela Ciocoi.

Profesorul Constantin Cuza a avut o vie contribuție și la viața culturală a orașului, într-o perioadă dificilă a istoriei noastre. Printre altele, a salvat, în 1949, fondul documentar al Liceului Andrei Șaguna, de arderile ordonate de mai marii vremii. A fost dascăl la Șaguna până în 1984. 


„Cum spuneam, îi invidiez pentru că eu fugeam de domnul profesor, fiind bunicul care tot timpul, nepoate hai să-ți povestesc și eu la 14-15 ani numai de asta n-aveam chef, așa că invidiez că ei au absorbit din povețele și din ce le-a însămânțat profesorul”, a declarat și Călin Pop, nepotul profesorului.

Centenarul Constantin Cuza va continua sâmbătă între orele 10:00 - 19:00, cu o zi a porților deschise la locuința profesorului, situată pe Cloșca 28. Totodată, va fi dezvelită o placă memorială și poate fi vizitată locuința transformată în mică galerie de artă. Proiectul Centenarului se va desfășura pe parcursul întregului an, prin mai multe evenimente.
Adina CHIRVASĂ