Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Adio, pensionare anticipată!

Publicat: luni, 11 Martie 2024 , ora 17.47
Foto: Arhivă Radio România
Foto: Arhivă Radio România

Mai mulți senatori și deputați din Brașov au susținut, în Parlamentul României, un proiect prin care persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în orașe poluate, ori au depus muncă solicitantă, să poată ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără ca veniturile să le fie afectate.

Noua Lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie, va anula toate aceste demersuri și eforturi. În județul Brașov, de vechea lege mai pot beneficia, până la sfârșitul verii, pensionarii din câteva localități aflate în apropierea municipiilor Făgăraș și Codlea, dar și în zona orașului Rupea. Purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Brașov, Bogdan Naferică, ne explică:

"Conform Legii 263 / 2010, locuitorii din zonele cu poluare remanentă puteau beneficia de acordarea unei pensii anticipate parțiale, fără penalizare, dacă solicitau acest tip de pensie cu cel mult doi ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Prin legea 360 din 2023, adică noua lege a pensiilor, a fost eliminat ace acest tip de pensie și mă refer la pensia anticipată parțială. Drept urmare, aceste prevederi nu se vor mai aplica începând cu 1 septembrie".

Prin această modificare legislativă nu se urmărește eliminarea pensiei anticipate, ci evitarea pensionărilor timpurii din sistemul public.

Sorin ȚÎRCĂ