ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

186 de ani de la apariția Gazetei de Transilvania

Publicat: marți, 12 Martie 2024 , ora 17.47
Sursa foto: Radio România Brașov
Sursa foto: Radio România Brașov

În urmă cu exact 186 de ani, la 12 martie 1838, George Bariț – cum era trecut pe prima pagină a ziarului – scotea primul număr al Gazetei de Transilvania, ziarul care a consemnat toate evenimentele importante prin care a trecut Brașovul de atunci și până în 2009, când a apărut ultimul număr.

Arhiva ziarului a fost salvată de muzeografii de la Casa Mureșenilor, care și în prezent duc o muncă extrem de complexă pentru conservarea și digitalizarea acesteia. Pentru marcarea momentului, muzeul a organizat un eveniment la care a invitat mai mulți actuali și foști reprezentanți ai presei brașovene și ai prestigiosului ziar. Muzeograful Ovidiu Savu ne oferă detalii:

Ne-am gândit de mai mulți ani să organizăm un simpozion dedicat ziaristicii brașovene, dar, mai ales Gazetei de Transilvania, primul ziar al românilor ardeleni din Transilvania, și mă bucur că am reușit anul acesta, la 12 martie, chiar la ora aniversară. Au participat la eveniment mai bine de zece ziariști din Brașov, dar și colaboratori de la Radio Budapesta, de la ziarele românești, posturile de radio și televiziune care activează de mai bine de 30 de ani în Brașovul și România libere, să spunem așa, de după 1990. A fost prezent și domnul Ioan Popa, care a lucrat la Drum Nou, continuatorul Gazetei de Transilvania. Am avut niște relatări foarte interesante de la mai mulți ziariști brașoveni despre cum era presa de acum 33 de ani, cum s-a transformat în online și cât mai rezistă ziarele și posturile de radio și televiziune”.

Pe lângă reporterii care au activat la Gazeta de Transilvania, la eveniment au participat și reprezentanți ai ziarelor de limbă maghiară și germană din oraș. Audiența a putut vedea atât primul număr al Gazetei de Transilvania, apărut la 12 martie 1838, cât și primul număr după decembrie 1989, din timpul Revoluției, dar și ultimul, din anul 2009.

Sorin ȚÎRCĂ