Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Simulare. Intervenție ISU cu activarea Planului Roșu, în Tunelul Feroviar Teliu

Publicat: miercuri, 13 Martie 2024 , ora 17.51
FOTO: Facebook / ISU Brașov
FOTO: Facebook / ISU Brașov

Accident feroviar în Tunelul Teliu, soldat cu mai multe victime, și incendiu la Spitalul Municipal Codlea. Acestea au fost scenariile unor simulări, unul cu declanșarea „Planului Roșu de Intervenție”, organizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov.

Exercițiile se înscriu în programul cursului de pregătire a cadrelor militare „Conducerea intervențiilor în situații de urgență”, cu participarea mai multor cadre din 6 județe. Despre modul în care au decurs operațiunile de salvare ne relatează, din partea ISU Arad, locotenent-colonel Dorel Ciupuligă:

"În teren s-au deplasat, în primă fază, de la Garda Brașov, două autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de prim-ajutor medical. Odată sosit la fața locului, șeful Gărzii de Intervenție a constatat că, pe lângă accidentul feroviar, unde au fost surprinse multiple victime, la locomotiva deraiată s-a manifestat și un incendiu. Din păcate, în incendiu au fost cuprinse cele 2 tone de motorină care se aflau în rezervorul trenului deraiat. A fost solicitat în sprijin un elicopter, pentru transportul și acordarea primului ajutor. Din nefericire, la fața locului au fost 12 victime, dintre care două victime au fost găsite în interiorul tunelului, carbonizate, decedate".

Intervenția amplă s-a încheiat după trei ore, timp în care au fost angrenate mai multe detașamente de pompieri, elicopterul SMURD, autospeciale de descarcere și autospeciale de stingere a incendiilor. Inspectorul șef al ISU Brașov, colonel Lucian Marciu:

"Este cea de-a doua săptămână în care avem peste 30 de ofițeri care se află în județul Brașov la diferite forme de pregătire. Una dintre ele se desfășoară la poligonul de la Făgăraș. Iar în municipiul Brașov și în împrejurimi desfășurăm activități în cadrul cursului <Conducerea intervențiilor în situații de urgență>. Unde avem alți 18 ofițeri care se pregătesc pentru a deveni mult mai buni comandanți ai intervențiilor. Sunt comandanți de subunități, din centrele operaționale ale județelor care ne-au fost arondate".

Obiectivul acestor exerciții este îmbunătățirea activității de coordonare a situațiilor de urgență cu victime multiple, cu aplicarea Planului Roșu de Intervenție, cooperarea dintre comandantul operațiunilor de salvare cu ceilalți reprezentanți ai autorităților cu responsabilități în astfel de situații de urgență.

Camelia VLAD