Arhivă : Știri din sport Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Proba regină a automobilismului românesc este în pericol de dispariție

Publicat: miercuri, 13 Octombrie 2021 , ora 6.20
Sursa foto: Autorally Magazin
Sursa foto: Autorally Magazin

Primarul Allen Coliban a anunțat printr-o postare pe o rețea de socializare, inițial, că vrea să oprească organizarea etapei Campionatului Național de Viteză în Coastă de la Brașov. Ulterior, s-a răzgândit și a precizat că dorește să mute startul din Livada Poștei. Bela Stoica președintele Auto Blic organizează competiții sportive în Brașov și pe drumul de Poiană de mai bine de 25 de ani. 

Îmi pare rău că postarea domnului primar ne-a împărțit în buni și răi. Așa se întamplă când nu există un dialog la nivel de oraș sau de regiune. Ceea ce se întâmplă de două, maxim trei ori pe an pe drumul spre Poiană nu este un concurs organizat de niște pariori oculți pe timp de noapte, turând motoare de mașini și de motociclete. Evenimentele cum a fost cel din weekend-ul care a trecut sunt etape din cadrul campionatelor naționale de automobilism organizate de Federația Română de Automobilism, legal înființată după Legea Sportului din România. Mai mult decât atât, autorizarea restricționării circulației rutiere pe timpul desfășurării curselor auto este dată de comisia de circulație care funcționeaza sub direcția tehnică a Primăriei Brașov și are avizul Poliției Rutiere Brașov, RAT Brașov, Jandarmeriei și ISU Brasov și se desfășoară sub monitorizarea Politiei Locale și a Serviciului de Ambulanță Brașov.

În ceea ce privește disconfortul provocat  brașovenilor care ne considera pe noi „răi”, amintesc doar câteva din acțiunile noastre, ale organizatorilor brașoveni:

-fiecare locuitor începând din Livadă si până la ultimul bloc din rezidențialele din zona parcărilor primește cu măcar o săptămână înainte de eveniment un fluturaș care conține programul de restricții, scuzele noastre și contactul pentru a putea ajunge la noi în cazul în care intervine ceva neprevăzut

-niciodată nu am reținut vreo ambulanță care trebuia să intervină în zona de concurs

- am organizat numeroase întalniri la primărie cu locuitori care aveau programate nunți sau botezuri în perioada desfășurării curselor noastre. Mereu am găsit soluții pentru toata lumea.

În final doar două cuvinte despre propunerea, venită tot așa fără consultări, de a muta întreaga desfășurare a evenimentului mai „sus”, dincolo de parcări. Răspund pe înțelesul tutror: o cursă auto de anvergura unui eveniment de pe drumul de Poiană nu se poate reloca din aproape sau mai multe motive pentru care un meci de fotbal nu se poate muta de pe stadionul Tineretului în curtea liceului Aprilly Lajos, a spus unul dintre cei mai cunoscuți organizatori de competiții din România.

Călin Manițiu, pilot și mare iubitor al sporturilor cu motor din Brașov a inițiat inclusiv o petiție pentru stoparea demersului anunțat de primar. Petiția a adunat, deja, în câteva zile, aproape 3.000 de semnături.

„Avem o istorie a automobilismului în această zonă care este mult prea puțin cunoscută. Din acest motiv se crează o adevărată confuzie, în sensul că un campionat național de automobilism ajunge să fie confundat cu liniuțe, cu motociclete, cu tobe modificate, cu mașini tunate care fac gălăgie pe stradă și cu șoferi care conduc periculos. Hai să nu omorâm tradiția. E ca și cum ies cu calul la juni, dar trebuie să-l învăț să-mi facă un semn discret că el vrea afară”, a spus și multiplul campion national al grupei N din cadrul Campionatului Național de Viteză în Coastă.

Dan Spuderka este unul dintre veteranii sporturilor cu motor din România. Cursa organizată pe Drumul Poienii îi trezește cele mai frumoase amintiri.

„Am avut etape de karting, etape naționale, în oraș, în centrul orașului, în fața Casei Armatei, am avut curse moto, curse karting. Pe drumul vechi al Poienii, pe pietrișul ală se țineau curse în 1936-1937”, a spus și Dan Spuderka.

Anul acesta s-a împlinit jumătate de secol de când se organizează, în fiecare an, fără întrerupere, competiții automobilistice la Brașov. An de an, la Raliul Brașovului și la etapele Campionatul Național de Viteză în Coastă ce se desfășoara în orașul nostru iau parte de mii de brașoveni și turiști.

Radio România Brașov FM