Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cea mai mare fermă de bivolițe din Țara Făgărașului se află la Viștea de Sus

Publicat: marți, 11 Februarie 2020 , ora 13.19
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Un brașovean a ținut neapărat să păstreze tradiția creșterii de bivolițe, mult răspândită în Țara Făgărașului în urmă cu câteva sute de ani și are, acum, cea mai mare fermă de gen din zonă.

Radu Bălaș, din localitatea Viștea de Sus, are în prezent, circa 300 de bivolițe în ferma sa, care se întinde pe o suprafață de 5 hectare.

El spune că a ales această îndeletnicire după ce a observat cu regret că cei mai mulți dintre tinerii din sat și-au făcut un rost în altă parte și nu mai avea cine să ducă tradiția creșterii de bivoli mai departe.

Pe lângă bivolițe, el mai deține 2000 oi, 100 de vaci, 13 măgari și mulți câini.

Hrana bivolițelor este asigurată tot din ferma proprie care produce circa o mie de tone de cereale pe an. Laptele de bivoliță costă aici 7 lei litrul, brânza 20 lei kilogramul, iar carnea 17 lei.

Radu Bălaș are de gând să investească în continuare pentru a-și dezvolta ferma. Vrea să cumpere o sală de muls și o linie de sacrificare pentru ca totul să corespundă normelor de igienă.

Comparativ cu vacile, bivolițele sunt mai rezistente la boli, au laptele mai gras, iar carnea are mai puțin colesterol.

Adina Milea