Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Plata ratelor se va putea suspenda pe o perioadă de până la 9 luni

Publicat: joi, 26 Martie 2020 , ora 22.12
Sursa foto Facebook
Sursa foto Facebook

Plata ratelor se poate suspenda pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice care au calitate de împrumutat din contractele de credit, a spus ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, joi seara.

Ministrul a adăugat că normele de aplicare urmează să fie publicate în 15 zile de la aprobarea ordonanței de urgență și aprobate prin hotărâre de guvern.

În ceea ce privește dobânzile, ministrul a adăugat: "Știu că iarăși era o întrebare în spațiul public ce se întâmplă cu dobânzile la momentul în care a trecut perioada de suspendare și dacă trebuie să plătești imediat rata mărită cu suma dobânzilor. Nu se întâmplă acest lucru. La art. 4 am stipulat: dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se reeșalonează pe toată durata creditului. Deci, efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepție sunt creditele ipotecare pentru care se plătește eșalonat până la maxim 5 ani. De ce această excepție? Aici, pentru că statul român a intervenit să îi ajute pe cei cu credite ipotecare și la art. 5 spunem foarte clar: statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, garantează în procent de 100% plata dobânzii capitalizate, aferente creditelor ipotecare. Deci, în cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar trebuie ca această dobândă să fie plătită pe o perioadă de 5 ani de la momentul suspendării".

Ministrul a precizat că cererile se pot depune, cel mai târziu, până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României, adică în următoarele 2 -3 săptămâni și că de această facilitate pot să beneficieze cei care au fost afectați direct sau indirect de pandemia de COVID-19.


Radio România Brașov FM