Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Pentru a face față acestei crize, românii trebuie să rămână solidari, spune Ludovic Orban

Publicat: joi, 9 Aprilie 2020 , ora 17.32

Rectificarea bugetară este încă în curs de analiză, a precizat astăzi premierul României Ludovic Orban, la Radio România Actualități.


Acesta a adăugat că Guvernul încearcă să facă o evaluare cât mai realistă a necesităților, în special din domeniile afectate, pentru o rectificare bugetară realistă.


În ceea ce privește învătământul, Ludovic Orban spune că nu există niciun pericol legat de încheierea anului școlar sau de susținerea examenelor.


Despre cum vor fi afectați angajații din sectorul public de măsurile pe care le plănuiește Guvernul, premierul susține că în fața acestei crize, românii trebuie să rămână solidari. Dat fiind faptul că în această perioadă resursele bugetare sunt mult diminuate, iar în multe instituții publice nu se lucrează la capacitate, Guvernul ia în considerare reducerea activității în anumite sectoare:

"Angajații instituțiilor se împart în două jumătăți: Jumătate lucrează 15 zile și 15 zile stau acasă, beneficiind de forma de șomaj tehnic de care beneficiază angajații și din sectorul privat, și în celelalte 15 zile lucrează cealaltă jumătate, iar partajarea angajaților trebuie să se facă astfel încât să se asigure funcționalitatea acestor instituții publice. Sigur că fac excepție de la această măsură zonele unde nu se poate aplica această măsură, de exemplu, sănătatea, de exemplu, instituțiile care sunt implicate în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării. De asemenea, în ceea ce privește profesorii, mai ales că este nevoie de o creștere a activității profesorilor pe final de an și pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice".

În ceea ce privește resursele din sănătate de care România beneficiază în această perioadă, primul ministru a spus că rezultatele eforturilor depuse de autorități se văd, iar perioada de criză este depășită. O parte din echipamentele medicale necesare a fost importată, iar altele urmează să vină.


De asemenea, România a început deja să producă măști chirurgicale și combinezoane, se caută soluții pentru producerea autohtonă de subtanțe dezinfectante, iar țara noastră ar urma să și producă ventilatoare mecanice:


"Practic, în momentul de față, la Ministerul Apărării a fost validat un prototip de ventilator, care este supus testărilor și sper să începem să îl producem cât mai curând. De asemenea, în relații cu o companie americană care ne-a pus la dispoziție proiectul de fabricație și cu parteneri din România, cum ar fi Dacia Renault, încercăm să pornim producția de ventilatoare în România. Continuăm să sustinem companii românești care să aibă capacitatea să producă tot ceea ce este necesar, astfel încât să nu mai fim dependenți de importuri".

Fonduri europene sunt deja alocate țării noastre, în această perioadă, a mai spus Ludovic Orban și vor fi disponibile suficiente resurse pentru susținerea măsurilor care vor fi adoptate de țările Uniunii Europene. Premierul a încheiat cu un mesaj la adresa cadrelor medicale din România:


"Le cer să-și facă datoria. De ei depinde sănătatea oamenilor, viața oamenilor. Cetățenii au nevoie de ei și este fundamental să asigurăm dreptul la sănătate fuecărui cetățean român, iar acest lucru nu poate fi făcut decât prin implicarea întregului personal medical și nemedical din spitale, din ambulanțe din Unități de Primiri Urgențe, din Direcțiile de Sănătate Publică în acest efort colectiv pe care îl facem".

Radio România Brașov FM