Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Exporturile de materie primă, interzise. Noi măsuri luate de Guvern, joi seara

Publicat: vineri, 10 Aprilie 2020 , ora 0.27
Guvernul României a emis Ordonanța Militară cu numărul 8 prin care a dat niște linii suplimentare pentru a evita, pe cât posibil răspândirea virusului Covid – 19. 


Ministrul de interne Marcel Vela a reiterat regulile de igienă și distanțare socială, mai ales că suntem în perioda Paștelui.


Prin noua ordonanță vor fi interzise exporturile de materie primă cum ar fi grâu, porumb , orz sau produse de panificație și este menținută interzicerea exporturilor de echipamente medicale.


Bunurile transfrontaliere prevăzute în această ordonanță pot fi confiscate dacă nu sunt respectate măsurile.


Totodată, Marcel Vela a spus că piețele vor rămâne deschise pentru producătorii cu certificat, iar magazinele alimentare își pot modifica programul pentru a satisface nevoiile clienților, în zilele de joi, vineri și sâmbătă.


Românii se pot deplasa pentru a achiziționa piese auto sau pentru a-și repara mașinile, pescuitul comercial și vânzarea peștilor sunt permise iar apicultorii pot să își mute stupinele.


Granițele de vest și sud rămân deschise pentru lucrătorii transfrontalieri.


Pe durata stării de urgență este interzisă închiderea unităților care prestează servicii sociale, atât pentru cele de stat cât și pentru cele private, dar aparținătorii pot lua acasă persoanele instituționalizate dacă fac dovada că acestea vor avea spații și servicii corespunzătoare.



O altă măsură, de data aceasta economică, a fost interzicerea de tranzacție cu pachete majoritare de acțiuni în domeniul energetic.


În legătură cu aglomerarea aeroporturilor cu muncitori sezonieri care pleacă în străinătate, ministrul de interne a spus că Ministrerul Transporturilor va avea competența asupra deciziei calendarelor de zbor pentru a se evita situația creată ieri la Cluj.


Secretarul de Stat Bogdan Despescu a spus că numărul de forțe aflate în teren a fost suplimentat, că a doua linie de control de la frontiere va fi menținută și că în ultimele 24 de ore a fost înregistrat un număr de numai 10.000 de oameni care au intrat în țară, jumătate dintre aceștia fiind străini. Momentan, zilnic, în dispozitive sunt peste 36.000 de polițiști și militari.


Secretarul de Stat a mai făcut un apel către români să semnaleze orice abatere a concetățenilor pentru a se putea ține șituația sub control.



Raed Arafat a declarat în conferința de presă de la Ministerul de Interne că activitatea din ambulatorii și spitale trebuie continuată pentru persoanele non covid dar că rămîne la latitudinea medicilor ce intervenții vor face.


Acesta a spus că intervențiile oncologice sau controalele gravidelor trebuie să continue dar a dat ca exemplu o intervenție pentru o proteză de șold care poate fi amânată, pentru a păstra locuri libere în spitale.


Aceste măsuri trebuie luate pentru a evita internarea pacienților asimptomatici, pe cât posibil, a mai spus secretarul de stat și totodată a zis că toate intervențiile făcut vor trebui decontate de casele de asigurări.


La final, ministrul Marcel Vela a făcut un nou apel către românii din diaspora să nu vină acasă de sărbători, pentru a-i proteja pe cei dragi.


Marcel Vela a mai spus că trebuie să dăm cu toții dovadă de disciplină, determinare și unitate pentru a trece peste această perioadă grea.

Nucu Jalea