Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Paște atipic pentru creștinii ortodocși

Publicat: duminică, 19 Aprilie 2020 , ora 12.51
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Paștele în mod atipic.


Cea mai mare sărbătoare a creștinătății a fost celebrată în biserici goale, în lipsa credincioșilor, în condițiile pandemiei de Covid 19, care a impus măsuri de distanțare socială.


Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în țară, aseară, cu un avion special, de către o delegație a Patriarhiei și a fost distribuită în parohii de către personalul clerical și cel mult 5 voluntari.


Și în lume creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele pe fondul seriei de restricții impuse de pandemia de coronavirus.


Oficialitățile din estul Europei și din Orientul Mijlociu au îndemnat oamenii să nu participe la slujbe de teama unei explozii a cazurilor de contaminare.


În Grecia, Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim a rămas la Atena și nu a fost distribuită în alte părți. Biserica a susținut interdicțiile impuse de autorități, care au dislocat mii de polițiști și au recurs la drone pentru a-i împiedica pe greci că folosească perioada de Paște pentru a-și vizita rudele sau pentru a merge la casele de vacanță.


În Ucraina, poliția a fost trimisă în apropierea bisericilor pentru a nu-i lăsa pe credincioși să se adune în număr mare.


Și Biserica Ortodoxă Rusă a fost de acord să își întrerupă tradiția anuală și i-a însemnat pe oameni să nu vină la Slujba de Paște, care s-a ținut doar în prezența clericilor.


Bulgaria a închis capitala Sofia, iar bisericile din Serbia și Muntenegru le-au spus credincioșilor să sărbătorească Paștele acasă.


În Egipt, Patriarhul ortodox de rit copt a ținut o slujbă de Vinerea Mare fără credincioși, într-o mănăstire la nord-est de Cairo, iar serviciul a fost televizat în direct.


În Georgia, însă, credincioșii au putut frecventa în continuare bisericile, iar Biserica Ortodoxă a Macedoniei de Nord a spus că nu va folosi forța pentru a-i împiedica pe oameni să vină la slujbă.

Radio România Brașov FM