Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Nu se redeschid școlile după 15 mai!

Publicat: luni, 27 Aprilie 2020 , ora 14.13

Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, după o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Astfel, președintele statului a declarat: "Activitatea fizică în școli este suspendată pe durata stării de urgență și am evaluat cum putem să continuăm având în vedere că, pe 12 iunie, anul școlar se termină. Trebuie să fim foarte conștienți că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm. Din păcate, nu este așa! Ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Nu putem vorbi de o relaxare sau încetinire. Trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Să ducă elevii boala la școala sau să o ducă de la școală acasă. Pe de altă parte, am dorit să vedem ce fac și alte școli. Sunt o serie de școli din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile. Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Într-o provincie din Franța s-a deschis școala experimental și aici exoerimentul nu a decurs bine. În concluzie, s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, grădinițele, școlile și universitățile să nu se redeschidă. Deci nu se va intoarce elevul, studentul fizic la cursuri!"

Klaus Iohannis a adăugat că anul școlar se va termina pe 12 iunie, iar elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum.

"În cazuri excepționale se poate face o evaluare excepțională. Se vor redeschide în septembrie, când se redeschide noul an școlar. Elevii din anii terminal vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examane. Vor fi maximum 10 elevi într-o clasă. Examenele naționale și bacalaureatul se vor organiza cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare. Intră pe un coridor, ies pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate. Mediile se încheie, situatia scolara se încheie și în acest fel evităm riscuri majore", a precizat șeful statului.

Camelia Vlad