Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale, au decis magistrații CCR

Publicat: joi, 7 Mai 2020 , ora 11.43
Sursa foto AGERPRES
Sursa foto AGERPRES

Amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale, au decis magistrații CCR.


Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului împotriva ordonanței de urgență care instituie sancțiuni de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea carantinei și izolării. Juriștii atrag, însă, atenția că amenzile nu se anulează în mod automat, ci trebuie contestate în instanță. Premierul Ludovic Orban consideră că decizia judecătorilor este una politică:


Practic prin această decizie, guvernul, autoritățile, se poate spune că aproape sunt împiedicate să apere sănătatea și viața românilor. Prin această decizie se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată să dea nicio amendă pentru încălcarea unor reguli care sunt stabilite pe perioada stării de urgență”, a spus Ludovic Orban.


Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, afirmă că rolul amenzilor mari date celor care nu au respectat ordonanțele militare nu a fost de a aduce bani la buget, ci de a reduce riscul raspândirii epidemiei.


El a precizat, la un post de televiziune că, oricum, puține dintre ele au fost plătite.


Liderii PSD și ALDE au cerut Guvernului să ia rapid măsuri pentru ca instanțele să nu fie blocate cu sute de mii de procese de contestare a amenzilor, în urma deciziei CCR. În caz contrar, ei spun că vor găsi o soluție legislativă în Parlament, prin care amenzile date în perioada stării de urgență să fie anulate.

Radio România Brașov FM