Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Testare rapidă pentru depistarea Covid-19, în curând și în farmacii

Publicat: marți, 15 Iunie 2021 , ora 9.41
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Testele rapide antigenice, singura modalitate de a depista mai repede infecția cu virusul SARS-CoV2, vor putea fi realizate în curând și în farmacii din Brașov.


Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat în 10 mai ordinul în baza căruia va putea fi oferit populației acest serviciu sanitar. Deocamdată, nu se cunoaște numărul total al farmaciilor unde se vor putea face astfel de teste, dar sunt unități în care se fac deja pregătiri.


Am luat legătura cu DSP-ul. Am organizat acele cursuri de instruire pentru că nu poți face testare într-o farmacie dacă farmacistul nu are cursul făcut. Avem o grămadă de documente de trimis la DSP. Trebuie să obținem acel aviz temporar pentru testare și să pregătim spațiile cu circuite separate, deci alte cheltuieli. Să vedem cum va fi implementată această procedură”, a spus președintele Colegiului Farmaciștilor Brașov, Mirela Zamfirescu.



Printre condițiile de îndeplinit de către unitățile farmaceutice se numără amenajarea zonei de testare. Aceasta trebuie să fie pe o suprafață bine delimitată, de minimum 4 mp utili. Zona va avea neapărat aerisire și un circuit de acces diferit față de cel normal pentru clienții farmaciei.


Farmaciile își pot organiza zona destinată activitații de testare și în corturi sau cabine de testare, izolate, dar în aceleași condiții.


Trebuie să fim atenți că există riscul de infectare, deci circuitul va trebui să fie bine stabilit. Farmaciile vor trebui să facă niște cheltuieli și nu sunt foarte mici”, a adăugat Mirela Zamfirescu.

Reprezentanta Colegiului Farmaciștilor Brașov estimează că toate aceste reguli vor putea fi îndeplinite de puține farmacii, în jur de 10, din cele peste 250 de unități farmaceutice care își desfășoară activitatea pe raza județului.


Testele vor fi gratuite, puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, dar persoanele testate vor fi nevoite să plătească serviciul de testare.


Farmaciștii sunt obligați să raporteze apoi către Direcția de Sănătate Publică Brașov rezultatul testării.

Camelia Vlad