Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

După un an în aer liber, festivalul Organ Nights revine în Biserica Neagră

Publicat: marți, 15 Iunie 2021 , ora 16.42
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Brașovenii și turiștii vor avea ocazia din nou să asculte orga portabilă de la Biserica Neagră.


Festivalul Organ Nights începe din 26 iunie și, până în 25 septembrie, propune, săptămânal, un concert eveniment la orgile din interiorul Bisericii Negre.


Concertele vor avea loc în fiecare sâmbăta seara, la ora 18.00, până în luna septembrie. O să dureze circa 60 de minute și o să va prezentăm un program variat cu piese de Bach și alți compozitori importanți, cântate la mai multe orgi și la câteva instrumente mai deosebite", a spus Thomas Ziegler, șef birou Biserica Neagră Brașov.

Între acestea se numără și orga portabilă. O mini orgă despre care ne-a spus mai multe cea care va și susține un concert la ea, Iulia Reitu.


E un instrument care a fost preponderent utilizat în Evul Mediu, între sec XII – XVI. Instrumentul funcționează asemănător unei orgi normale, însă are un burduf care este acționat de interpret însuși cu mâna stângă, în timp ce mâna dreaptă acționează claviatura. Burduful pompează aer în instrument, iar acesta ajunge în tuburi care vibrează”, a explicat Iulia Reitu.



Stagiunea estivală de concerte de orgă este deja o tradiție la Brașov, începută în 1953 și continuată fără întrerupere. Chiar și în 2020 a fost organizat evenimentul, cu publicul în aer liber, în curtea Bisericii Negre.


În acest an, soliști invitați sunt din SUA și Franța, dar majoritatea concertelor vor fi susținute de tineri din țară.


"Avem niste schimbări ca urmare a experienței de anul trecut cu transmisiunile pe care le-am făcut prin internet. Am rămas cu un ecran și cu o tehnică pe care am dori să o folosim în continuare, astfel încât toate concertele vor fi transmise mai departe pe streaming, dar recomandăm publicului să vină la fața locului și aici va avea ocazia să urmărească pe un ecran tot ce se întâmpla sus. Acest lucru nu a fost posibil. Ecranul permite vizual mult mai ușor să intri în lumea aceasta în care artistul își desfășoară activitatea și e poate mai ușor să înțeleagă ce se întâmpla, de fapt, când se schimbă o tonalitate, când o orgă suna într-un fel sau altul"
, a spus organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt.

Aceste concerte sunt parte integrantă a conceptului INSPIRATIO by history & music, un concept lansat anul trecut de către Biserica Neagră, cu misiunea ocrotirii și punerii în valoare a patrimoniului acestui monument.


Costul unui bilet este de 20 de lei. Copiii au gratuitate.


Din cauza reglilor impuse de contextual pandemic, în Biserica Neagră, la concerte pot participa aproximativ 400 de persoane.

Adina Chirvasă