Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Brașovul, la coada clasamentului orașelor europene, din cauza poluării

Publicat: joi, 17 Iunie 2021 , ora 12.23
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Brașovul este la coada clasamentului orașelor europene mari. Municipiul se situează pe locul 273 din 323 de orașe europene in ceea ce privește calitatea aerului, relevă un clasament publicat astăzi de Agenția Europeană de Mediu.


Astfel, alături de Timișoara care este pe locul 267 și București care este pe locul 263, este inclus la categoria orașelor mari cu o calitate slabă a aerului.


În acest clasament a mai fost inclus și Botoșaniul, acest fiind și cel mai bine plasat pe locul 223, iar calitatea aerului aici este considerată moderată.


“Calitatea aerului în Brașov a fost una moderată dar au fost și zile în care a fost rea și foarte rea. Aceste zile au fost în general în perioada de iarnă, când au fost înregistrate depășiri ale concentrațiilor măsurate pentru pulberile în suspensie cu fracția PM10”, a spus șefa serviciului de monitoring al Agenției de Protecția Mediului Brașov, Ioana Benga.

Anul trecut, depășiri s-au înregistrat în 35 de zile, astfel că Brașovul s-a încadrat în limite, din acest punct de vedere. Ioana Benga a expus și principalul motiv pentru care consideră că Brașovul înregistrează în acele zile valori mari ale particulelor în suspensie.

„Sursele de emisie existente în municipiul Brașov eliberează în atmosferă particule. Se formează un strat de inversiune care ține captivi poluanții în mediul depresiunii și nu permite dispersia pe verticală”, a explicat Ioana Benga.

Cu alte cuvinte, aproape toată poluarea din oraș rămâne în atmosfera Brașovului, pe când, în cazul orașelor de câmpie, aceasta se dispersează într-o zonă mult mai mare, astfel că indicii măsurați au valori mai mici. Reprezentanții Agenției de Protecția Mediului Brașov spun că nu pot comenta clasamentul făcut public, deoarece nu cunosc detaliile studiului.

Clasamentul a cuprins orașele ordonate de la cele cu aerul cel mai curat, la cele mai poluate. Criteriul a fost poluarea cu particule în suspensie.

Pe primele locuri în clasament se situează Umea (Suedia), Tampere (Finlanda), Funchal (Portugalia), Talinn (Estonia), Bergen (Norvegia), Uppsala (Suedia), Narva (Estonia), Salamanca (Spania).

Bianca Bucă, Sorin Țârcă