Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Registru național pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor de natură sexuală

Publicat: joi, 1 Iulie 2021 , ora 16.55
Sursa foto: arhivă / radiocluj.ro
Sursa foto: arhivă / radiocluj.ro

Poliția folosește un nou instrument, cu ajutorul căruia speră să poată preveni și combate mai ușor infracțiunile de natură sexuală.


Astfel, a fost operaționalizat Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.


Regulile sunt aceleași ca în cazul cazierului judiciar.

“În registru se ține evidența următoarelor persoane: persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal, potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009 cu modificările și completările ulterioare, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual penale în legătură cu infracțiunile anterior enumerate, de către organele române competente; persoanelor de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidențe din partea autorităților centrale din celelalte state membre, precum și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de acest fel”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov, agent principal Nadia Olaru.

Și străinii care sunt în evidențe că au comis asemenea fapte și se deplasează pe teritoriul României sunt trecuți în acest registru.


Persoanele înscrise în registru trebuie să anunțe la secția de poliție orice călătorie mai lungă de 15 zile, iar, dacă își schimbă reședința, trebuie să anunțe acest fapt în cel mult trei zile, la secția de poliție la care sunt arondate.

Sorin Țârcă