Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ordonanța care permite împușcarea urșilor agresivi va intra, luni, în procedură de avizare ministerială

Publicat: duminică, 4 Iulie 2021 , ora 16.38
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Ordonanța de urgență care permite împușcarea urșilor agresivi va intra, luni, în procedură de avizare ministerială, informează Radio România Actualități. Va fi urmată de o hotărâre de guvern prin care legislația în vigoare va fi completată cu aceste elemente noi.

Potrivit ministrului mediului, Tanczos Barna, noul document va defini, între altele ce înseamnă atacul unui carnivor mare, pentru că în momentul de față legislația nu are o descriere foarte exactă a acestei situații.

Se va preciza și modul în care se vor îndepărta sau imobiliza animalele mari, dar și ce înseamnă uzul de armă, a menționat demnitarul.

Tanczos Barna a reafirmat etapele prin care se poate ajunge la împușcarea urșilor.


“Intervenția trebuie să fie graduală și o ordonanța de urgență va propune exact acest lucru. Gonirea, alungarea animalului sălbatic este prima intervenție. Mai departe, următoarea etapă este tranchilizarea și relocarea acolo unde acest lucru este posibil, trebuie să te apropii la 30-50 m de animalul sălbatic ca să poți să îl tranchilizezi. În cazul în care se află prins într-o capcană neautorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să îl alunge, în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție, de extragere prin împușcare”, a precizat ministrul mediului.

Între timp, un bărbat a fost atacat de urs, sâmbătă, într-o comună din Harghita. Mai multe informații despre acest subiect, aici: al treilea atac al unui urs în ultimele săptămâni, la Harghita

Radio România Actualități