Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ordonanța privind împușcarea sau eutanasierea urșilor care pun în pericol viața și siguranța oamenilor ar putea fi adoptată săptămâna viitoare

Publicat: vineri, 9 Iulie 2021 , ora 11.11
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Urșii pot fi împușcați sau eutanasiați în situațiile în care pun în pericol viața sau integritatea corporală a cetățenilor. Proiectul de ordonanță de urgență în acest sens a fost prezentat în guvern, informează Radio România Actualități.


Ministrul mediului, Tánczos Barna, spune că la baza documentului stă o directivă europeană, numărul mare de apeluri la 112 și acțiunile tot mai dese ale jandarmi lor pentru îndepărtarea animalelor.


Tánczos Barna a explicat că până se va ajunge la o astfel de decizie vor exista mai multe etape. Potrivit acestuia, noul proiect de ordonanță de urgență definește mai mulți termeni, astfel încât totul să fie clar în cazul unei intervenții. Astfel, au fost clarificate modalitățile de intervenție, cine sunt participanții la intervenție și cum se va lua decizia într-o situație de urgență.


“Cel mai important lucru în cazul acestor intervenții este gradualitatea. De fiecare dată trebuie să se intervină gradul, astfel încât îndepărtarea prin diverse mijloace să fie prima soluție, tranchilizarea și relocarea etapa următoare și extragerile prin eutanasiere sau împușcare doar în situațiile în care riscul este mare”
, a spus Tánczos Barna.


Ministrul mediului a explicat, totodată, că prin aceste intervenții ce nu vor fi de ordinul sutelor sau miilor în zonele din intravilan nu va fi afectată specia. Mai mult, în cazul în care ursoaica va fi împușcată, puii acesteia vor fi duși în centre autorizate.


Potrivit lui Tánczos Barna, ordonanța ar putea fi aprobată săptămâna viitoare dacă până atunci vor fi luate toate avizele.


Radio România Actualități