Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Prețurile de consum au crescut cu 4,95% în ultimul an

Publicat: miercuri, 11 August 2021 , ora 11.02
Rata anuală a inflației a ajuns, în luna iulie, la 5%, în timp ce față de iunie prețurile s-au majorat cu 1%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).


Cifrele ne arată că vorbim despre cel mai rapid nivel de creștere a prețurilor din ultimii zece ani, un nivel mai mare al inflației fiind înregistrat în 2011.


Cele mai mari creșteri de preț în ultimele 12 luni au fost la mărfuri nealimentare, cu 7,6%, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 2,3%, iar serviciile cu 2,7%. Majorările cele mai mari de preț, față de iulie 2020, au fost la energie electrică (25%), gaze (20%), combustibili (13%), ulei comestibil (18%), servicii poștale (5%), țigări și pâine (3%), în timp ce carnea s-a scumpit cu 2%.


La polul opus, biletele de avion s-au ieftinit cu 23%.


De la începutul anului, rata inflației este de 4,4%. Principalele cauze ale evoluției inflației în acest an sunt prețurile în creștere ale produselor energetice, respectiv prețul enegiei electrice, al gazelor și al combustibililor.

Radio România Brașov FM