Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Trecerea în online a școlilor nu va mai depinde de creșterea pragului de infectări din localitate. Zile libere plătite pentru părinții cu copii în online

Publicat: miercuri, 29 Septembrie 2021 , ora 16.52
Sursa foto: arhivă / radioconstanta.ro
Sursa foto: arhivă / radioconstanta.ro

Trecerea în online a școlilor nu va mai depinde de creșterea pragului de infectări din localitate la peste 6 la mie.


Decizia a fost luată miercuri de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, astfel:


1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.



2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.



După această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor educației și sănătății să opereze modificări în ordinul comun, în concordanță cu hotărârile adoptate.



Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcționare a școlilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021.


Tot astăzi, guvernul a decis în ce situații vor putea să beneficieze de zile libere plătite părinții care își supraveghează copiii aflați în școala online, informează AGERPRES.


În ceea ce privește OUG pentru acordarea de zile libere părinților pentru supravegherea copiilor care se află în școala online (...), estimăm ca prin prelungirea acestei măsuri să existe un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari și un efort financiar de 50 de milioane de lei pe lună. Acest sprijin se acordă părinților copiilor care au până în 12 ani, se află în sistemul de educație ante-preșcolară și preșcolară și el reprezintă corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, în baza unei declarații pe propria răspundere, cu condiția să nu fie în activitate de telemuncă. Pentru anumite sectoare, precum sistemul energetic național, radioul, televiziunea publică, telecomunicațiile, acest sprijin se realizează doar cu acordul angajatorului. Fac excepție de la acordarea de zile libere angajați din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, angajații din penitenciare și personalul din unități sanitare publice. Pentru familiile monoparentale, în situația în care se află într-unul dintre aceste sisteme există opțiunea majorării salariului cu același procent în care constă sprijinul pentru supravegherea copiilor, iar dacă sunt familii cu ambii părinți în sisteme esențiale, atunci sprijinul poate fi obținut doar de unul dintre părinți”, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern.

Radio România Brașov FM