Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Unde poți merge dacă ai certificatul verde, de luni. Telemuncă, acolo unde este posibil. Doar creșele rămân deschise

Publicat: vineri, 22 Octombrie 2021 , ora 19.59
Sursa foto: pixabay.com / Mike Mike
Sursa foto: pixabay.com / Mike Mike
De luni, certificatul verde COVID, care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală, nu și testarea negativă, devine obligatoriu pentru aproape toate activitățile, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor.


Redevine obligatorie și masca de protecție peste tot în spațiul închis sau în aer liber, chiar și atunci când sunteți singuri pe stradă.


Guvernul vrea să limiteze, în acest fel, răspândirea coronavirusului într-un moment în care sistemul sanitar din România este suprasolicitat de zecile de mii de bolnavi de COVID-19, din care aproape 2.000 au nevoie de îngrijire la Terapie Intensivă.


Potrivit Radio România Actualități, de luni, 25 octombrie, accesul populației în magazinele alimentare și supermarketuri se va face ca și până acum, respectând normele sanitare, spune secretarul de stat Raed Arafat. Însă în mall-uri vor intra doar cei care prezint certificatul verde, fiind vaccinați sau trecuți prin boală.


“Pentru magazinele esențiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde. În rest se intră pe certificat verde, persoane vaccinate sau trecute prin boală. Și atenționăm că folosirea unui certificat care este fals, care este împrumutat sau care nu este al persoanei respective duce la deschiderea unui dosar penal, de fapt, se consideră infracțiune”, a spus Raed Arafat.


Vor putea intra în instituțiile publice doar persoanele care prezintă certificatul verde. Regula nu se va aplica însă celor care lucrează acolo.


“La intrare în clădirile publice, în clădirile oficiale este obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat, sau trecut prin boală, sau testat pentru toți care sunt din afara sistemului, care lucrează în clădirea respectivă, adică, vizitatori, oameni care vin cu orice treabă, vor trebui să prezinte certificatul”
,
a adăugat Raed Arafat.


Angajatorii la care lucrează cel puțin 50 de persoane simultan vor trebui, de luni, să organizeze programul de lucru al acestora, fie prin telemuncă, schimburi sau decalarea programului.


Tot de luni, grădinițele, școlile și liceele publice sau private intră într-o vacanță forțată de două săptămâni. Nu vor putea funcționa nici unitățile de tip afterschool, însă creșele vor rămâne deschise.


Citește și: Ce prevede Hotărârea nr. 91 din 22 octombrie

Fără cazare la hotel dacă nu ai certificatul verde

Radio România Actualități