Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Sezonul toamnă - iarnă 2021 - cum creezi și ce nu trebuie să-ți lipsească din playlist?

Publicat: marți, 30 Noiembrie 2021 , ora 17.26
Sursa foto: DJ Mentol
Sursa foto: DJ Mentol

În sezonul rece nu se schimbă doar temperatura, ci și playlist-urile. Ce îți place să asculți în timp ce lucrezi, cum alegi muzica pentru a face sport și cât de important e să o asortezi la activitatea pe care o desfășori?

Desigur că poți găsi ușor liste diverse pe toate platformele de ascultat muzică, însă nu vor avea nota personală. Iar iubitorii de muzică trebuie să aibă colecția potrivită pentru orice ocazie.

Mentol (DJ, Brașov) ne ajută cu sfaturi pentru a crea lista perfectă pentru serile lungi de toamnă și cum să alegi piesele pentru sărbătorile de iarnă, dacă vrei să diversifici și să asculți și altceva în afară de colinde.

Mentol este Radio & Club DJ, producător de muzică și label owner. Produce piese originale, remix-uri și mashup-uri neoficiale. Este îndrăgit de publicul din toată țara, fie că pune muzică în cluburi, pub-uri sau la festivaluri.

Î: De ce este important să ascultăm muzică?

R: Pe lângă distracție și dans, beneficiile muzicii sunt numeroase: are abilitatea de a ne seta starea, de a ne ridica moralul, de a ne oferi relaxare după o zi încărcată.

Suntem în contact cu muzica din primii ani de viață: pe cei mici îi liniștesc părinții cu cântece de leagăn, iar copiii mai mari învață cu ajutorul muzicii. Muzica devine astfel un remediu de care ne bucurăm toată viața.

Î: De ce recomanzi să creăm playlist-uri cu muzica preferată?

R: O poți alege în funcție de sezon și de stare sau pentru a se potrivi unui anumit eveniment. Unii creează playlist-uri uplifting pentru a face sport, pentru a duce la bun sfârșit sarcinile zilnice. Artiștii își alcătuiesc liste cu muzică pentru intra într-o stare potrivită pentru pictură, scris.

Iar acum avem cu toții acces la platforme specializate pentru a asculta și salva muzica preferată într-un playlist, de la YouTube, Soundcloud și până la Spotify. Chiar și pentru cei mai împătimiți ascultători de muzică, varianta gratuită pentru aceste aplicații este utilă, din punctul meu de vedere.

Nu în ultimul rând, e important să-ți salvezi undeva “descoperirile”, într-un loc unde poți reveni pentru a le asculta.

Î: Cum să facem o selecție bună de muzică? Ai ceva sfaturi?

R: Nu cred că există o regulă: adaugă tot ce simți că se potrivește pentru starea pe care o ai în momentul în care creezi lista. Cu siguranță se va găsi momentul potrivit pentru a o (re)asculta.

Dar pot nota câteva idei care funcționează pentru mine, când creez setul pentru radio sau când selectez muzică pentru evenimente și festivaluri.

Poți porni de la o singură piesă: uneori aud o piesă pentru prima dată, mi se face pielea de găină și știu că va fi adăugată undeva, cândva, într-un set, la o petrecere, eveniment. Așadar, aș zice că o listă reușită începe cu o piesă pe care o adori, pur și simplu.

O altă sugestie ar fi să menții listele cât mai scurte, maxim 10-15-20 de piese sau 1-2 ore de ascultare, pentru a menține același stil. Cu cât sunt mai aerisite și grupate pe stiluri, cu atât vei reveni mai des la ele.

Î: Ce recomandări ai pentru timp de calitate petrecut acasă în perioada următoare? Dar pentru sărbătorile de iarnă?

R: Atât pentru serile cozy, cu vin fiert, ceai sau ciocolată caldă, cât și pentru vacanța de iarnă - e perfectă muzica lo-fi.

Iar pentru a intra în spiritul sărbătorilor și nu vrei să asculți doar colindele noastre clasice, poți asculta muzică veche: Frank Sinatra, Bing Crosby, Judy Garland, Dean Martin.

Bineînțeles, vă invit pe canalul meu YouTube, unde postez frecvent.

P.S.: Pentru podcast adaptez întotdeauna piesele în funcție de sezon ^_^



Radio România Brașov FM