Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Autoritatile își propun ca România să devină independentă energetic

Publicat: marți, 7 Decembrie 2021 , ora 23.35
Sursa foto: arhivă / Radio România Actualități
Sursa foto: arhivă / Radio România Actualități

Autoritățile își propun ca România să devină independentă energetic în cel mult cinci ani, informează Radio România Actualități.


Până la sfârșitul anului vor fi evaluate capacitățile naționale de producție și depozitare, iar intenția este ca acestea să se dezvolte cu ajutorul capitalului autohton.

Premierul Nicolae Ciucă și ministru energiei, Virgil Popescu, au fost astăzi la inaugurarea unei importante investiții în domeniu, în județul Dâmbovița.


Primul ministru a subliniat că asigurarea capacităților energetice reprezintă o prioritate pentru actualul guvern. De altfel, premierul a precizat că în câțiva ani România poate atinge independența energetică, primii pași în acest sens urmând să fie făcuți în această lună:


“Am avut o discuție cu domnul ministru al energiei, cu domnii directori ai Romgaz și Depogaz. Am decis ca pe data de 20 decembrie, la ședința de guvern, dumnealor să prezinte proiectele agreate în comun pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea capacităților de extracție și depozitare la nivel național. Există speranțe să putem să ne folosim capitalul românesc, capacitățile românești, pentru a putea să ne atingem acest obiectiv de realizare a independenței energetice”, a spus Nicolae Ciucă.


Prezent la eveniment, ministrul energiei, Virgil Popescu, a explicat motivul creșterii prețului la gazele și a făcut o estimare legată de evoluția acestuia:


“Este o speculație pe piața gazelor naturale, făcută de către Federația Rusă prin Gazprom, s-au reduc livrarile prin Ucraina, se presează practic operaționalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu, probabil, pornirea conductei Nord Stream 2 prețurile vor scădea”, a precizat Virgil Popescu.

Totodată, ministrul energiei, Virgil Popescu a respins teoria, potrivit căreia ne-am putea confrunta cu o criză a alimentării cu gaze naturale în această iarnă. “Când spui că nu vor exista gaze, doar pui presiune pe preț”, a adăugat ministrul energiei.

Radio România Actualități