Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Rata inactivității în România, mai mare decât media din spațiul UE

Publicat: marți, 11 Ianuarie 2022 , ora 20.13
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro

6% din totalul populației active a țării noastre nu lucrează și nici nu dorește să își caute un loc de muncă, fără să aibă vreun motiv clar, potrivit unui studiu publicat la sfârșitul anului trecut. Rata inactivității este mai mare la noi decât media înregistrată în spațiul Uniunii Europene, dar România nu este singurul stat cu un nivel înalt al acestui indicator.

Potrivit Radio România Actualități, statele membre ale Uniunii Europene se confruntă cu o rată scăzută a ocupării în special în rândul tinerilor, dar într-o proporție semnificativ mai mică decât cea din România, unde media acestui indicator este dublă. 4 din 10 femei cu vârsta între 15 și 64 de ani nu lucrează, iar din acest motiv România înregistrează, după Italia, al doilea cel mai înalt nivel al ratei inactivității în rândul femeilor.

Pe de altă parte, în țara noastră este cel mai mare decalaj din spațiul comunitar între pensiile femeilor și bărbaților, deoarece forța de muncă masculină este majoritară în domeniile în care sunt plătite cel mai bine, în timp ce femeile lucrează în cele unde salariile sunt mai mici.

Din analiză mai reiese că românii sunt lucrătorii care resimt cel mai puțin dintre europeni, cu excepția polonezilor, faptul că munca lor este utilă. Totodată, angajații din România sunt cei care percep cel mai mult presiunea la locul de muncă, pentru că fie trebuie să lucreze cu viteză foarte mare, fie au de respectat termen de finalizare foarte strânse.




Radio România Actualități