Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Noi măsuri pentru a proteja consumatorii de efectele creșterii prețurilor la energie, de la 1 aprilie

Publicat: marți, 11 Ianuarie 2022 , ora 21.34
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

De la 1 aprilie vor fi în vigoare noi măsuri de protejare a consumatorilor de efectele creșterii prețurilor la energie. Anunțul a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă de ministrul energiei, Virgil Popescu. El a mai spus că 80% dintre consumatorii casnici au beneficiat de compensare și plafonare la facturile de energie electrică și în jur de 60% dintre ei la factura de gaze naturale, potrivit legislației în vigoare, informează Radio România Actualități.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a declarat că furnizorii care au transmis către populație facturi neplafonate și necompensate au obligația să le refacă din oficiu. În caz contrar, se poate ajunge până la ridicarea licenței de funcționare.

“Pentru lunile noiembrie și decembrie, la nivel de energie electrică consumatori casnici, vorbim de aproximativ 80% din total gospodării au beneficiat de compensare și plafonare și în jur de 60% - la gaze naturale. Da, sunt furnizori care au trimis facturi neplafonate și necompensate și practic putem spune că, de ieri, toți marii furnizori au început să trimită facturile în mod normal. Și probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC și în urma controlului, care este încă în desfășurare. Un singur mare furnizor a fost pregătit în așa fel încât până în data de 15 decembrie a emis facturile așa cum trebuie și așa cum scrie în lege”, a explicat ministrul energiei.

Virgil Popescu a precizat că cetățenii trebuie să verifice dacă în factură apare rubrica de compensare și plafonare. Ministrul energiei le-a recomandat cetățenilor care constată că au primit o factură neconformă să nu o plătească până ce furnizorul nu reglează situația. El a mai spus că cetățenii nu riscă să rămână fără energie electrică sau gaze naturale.

Potrivit ministrului, de la 1 aprilie guvernul pregătește și alte scheme de ajutor pentru consumatorii casnici. Este vorba, printre altele, de reducerea TVA de la 19 la 5% pentru cetățenii cu un consum lunar de energie electrică de până la 300 KWh. Pentru IMM-uri va exista, de asemenea, o schemă de ajutor, cu condiția ca aceste întreprinderi să păstreze locurile de muncă.

Și premierul Nicolae Ciucă a spus astăzi că a avut o întâlnire pe această temă cu miniștrii finanțelor, energiei, agriculturii, antreprenoriatului, turismului și mediului, dar și cu reprezentanții ANRE.



Radio România Actualități