Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Masca de protecție rămâne obligatorie în toate spațiile interioare, mijloacele de transport în comun sau în piețele închise

Publicat: miercuri, 16 Februarie 2022 , ora 18.26
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Masca de protecție rămâne obligatorie în toate spațiile interioare, mijloacele de transport în comun sau în piețele închise, a subliniat astăzi ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că masca este un mod prin care oamenii se pot proteja de infectarea cu SARS-CoV-2.

“Trebuie să înțelegem încă un lucru: utilizarea măștii nu reprezintă o restricție în sine, ci reprezintă o măsură care previne transmiterea sau încetinește transmiterea în comunitate a acestei infecții și protecția individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât și pentru cei cu care intrăm în contact”, a spus Alexandru Rafila.

Declarațiile ministrului sănătății vin la o zi după decizia judecătorilor CCR de a declara neconstituțională obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile exterioare.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, afirmă însă că hotărârea CCR nu înseamnă ca oamenii să renunțe imediat la mască. El a precizat astăzi, la Radio România Actualități, că, mai întâi, decizia trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial, după care Parlamentul are la dispoziție 45 de zile pentru a corecta legea.

“Nu s-a declarat neconstituțională purtarea măștii în sine. S-a declarat neconstituțional modul în care a fost introdusă această obligativitate, prin Ordonanță de Urgență. Deci cei care au realizat proiectul acesta de Ordonanță de Urgență trebuiau să ia avizul Consiliului Legislativ. La toate legile, la toate hotărârile, la toate decretele, ordonanțele este obligatoriu să se solicite avizul Consiliului Legislativ. Sigur că pare tardiv adoptată această soluție, dar CCR nu se sesizează din oficiu până la data publicării în Monitorul Oficial. Oamenii ar fi bine să aibă grijă, pentru că legea este în vigoare și pot fi amendați în continuare pentru amendarea măștii în spații libere. De aceea, soluția ar fi ca, dacă guvernul vrea să renunțe la acest port de mască în spațiile deschise, să nu mai aștepte motivarea Curții Constituționale, să dea o ordonanță de urgență prin care să scoată acest text. Altfel, lumea va spune da, vrem să purtăm mască, polițiștii vor să-i amendeze ș.a.m.d”, a precizat Augustin Zegrean.

Radio România Actualități