Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Scade numărul infectărilor cu SARS-CoV-2, dar epidemiologii atrag atenția că valul cinci nu s-a încheiat

Publicat: duminică, 20 Februarie 2022 , ora 7.49
Sursa foto: arhivă / pixabay.com
Sursa foto: arhivă / pixabay.com

În România autoritățile au anunțat, ieri, puțin peste 12.300 de cazuri noi de COVID-19, cu o treime mai puține față de acum o săptămână, iar în spitale numărul de pacienți cu coronavirus a scăzut cu peste 600 în 24 de ore.

Situația se îmbunătățește în mod evident, dar epidemiologii atrag atenția că valul cinci nu s-a încheiat, cu atât mai puțin pandemia, informează Radio România Actualități.

În prezent specialiștii analizează impactul unei noi variante a tulpinii Omicron, denumită BA. 2, chiar mai ușor transmisibilă decât cea dominantă în prezent și în România, denumită BA.1.

Noua subvariantă a fost identificată până acum în peste 70 de țări și este deja dominantă în 11. S-a constatat că unele antivirale și anticorpii monoclonali nu tratează formele de COVID-19 pe care aceasta le generează, dar încă sunt multe detalii de clarificat, întrucât dacă în unele țări nu s-au raportat modificări privind gravitatea cazurilor, altele au semnalat creșterea procentului de forme grave, comparabil cu situația din valul generat anul trecut de varianta Delta.

Explicațiile au fost oferite de vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, doctorul Emilian Popovici, într-o conferință de specialitate. El a subliniat că evoluția pandemiei are o mare necunoscută, potențialul coronavirusului de genera pe viitor noi variante și subvariante:

“A spune acum că lucrurile se vor încheia este după părerea mea o greșeală. În toate situațiile în această pandemie în care o variantă a venit cu transmisibilitate mai mare, această variantă a devenit dominantă, deci, și BA.2 va deveni dominantă, vom vedea cu ce consecințe. Semnalul de alarmă este clar. Sunt și aspecte pozitive: faptul că vaccinurile administrate în doză Booster își mențin o protecție de 74% și la cei care au fost infectați cu subvarianta BA.1 și au fost și vaccinați au un anumit grad de rezistență față de BA.2. Deci, iată un îndemn foarte serios pentru vaccinare, trebuie să facem tot ce putem pentru ca să îi convingem pe români, fiindcă încă nivelul de acoperire vaccinală la noi este scăzut”, a spus Emilian Popovici.

Sursa foto: arhivă / pixabay.com

Radio România Actualități