Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Reguli noi pentru companiile care fac transport de mărfuri în țările membre UE, de azi

Publicat: luni, 21 Februarie 2022 , ora 16.24
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro

Începând de astăzi intră în vigoare reguli noi pentru companiile care fac transport de mărfuri în țările membre ale Uniunii Europene. Potrivit unei prevederi din noul Pachet de Mobilitate, camioanele trebuie să revină acasă la fiecare două luni. Sunt afectați transportatorii din estul Europei, inclusiv cei români, care lucrează în vest.

Potrivit Radio România Actualități, pachetul Mobilitate a fost aprobat în 2020 și cuprinde modificări ale legislației în transporturile internaționale de mărfuri, care să le asigure mai multe drepturi șoferilor care lucrează departe de casă.

Cea mai dură regulă, care a stârnit protestele companiilor din estul Europei și un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, este obligația de a întoarce camionul la centrul operațional al firmei la fiecare opt săptămâni. Este o lovitură pentru firmele românești de transport care lucrează în țările din centrul și mai ales vestul Europei, o prevedere pe care transportatorii români o consideră drept discriminatorie și care va duce la creșterea costurilor operaționale și chiar ieșirea de pe piață.

Aceste camioane care trebuie să vină 60.000 la 60 de zile înseamnă că vom avea cel puțin 1.000 de camioane pe zi care vor intra în România și trebuie spus că aceste camioane nu fac o zi din Europa de Vest și pe urmă se duc înapoi, ci dacă vin din Spania sau din Europa de Vest, Franța sau Belgia fac două, trei zile până ajung în România; de obicei, dacă aduc camionul acasă îi mai fac ceva întreținere, reparație și îl vor duce înapoi. Numai prin perspectiva operatorilor de transport român, capacitatea de transport oferită de noi Europei de Vest se va diminua cu minim 10%”, a spus Radu Dinescu, secretar general Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România.

Următoarea modificare a legislației pentru toate statele membre va intra în vigoare din 21 mai și impune autorizarea microbuzelor ușoare cu capacitate de transport între 2,5 și 3,5 tone.

Radio România Actualități