Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Tulpina Delta nu a mai fost identificată în România, dar au crescut cazurile de infectare cu BA.2

Publicat: marți, 22 Februarie 2022 , ora 8.50
Sursa foto: arhivă / pixabay.com
Sursa foto: arhivă / pixabay.com

Tulpina Delta a coronavirusului nu a mai fost identificată în țara noastră, însă a crescut procentul cazurilor de infectare cu noua sub-variantă a Omicron, cea care este analizată în această perioadă de specialiștii din întreaga lume. Concluzia aparține unui lanț de clinici private care secvențiază constant probe recoltate de la persoane infectate cu coronavirus.

Potrivit Radio România Actualități, specialiștii MedLife au identificat 46 de cazuri de COVID cu noua sub-variantă Omicron, denumită BA.2, și niciun caz de infectare cu tulpina Delta în ultimul lot, de 171 de probe secvențiate. Este pentru a doua oară la rând când Delta nu mai este prezentă la secvențiere, ceea ce confirmă faptul că tulpina care a generat valul din toamnă al pandemiei a fost înlocuită acum de Omicron.

Medicii semnalează că într-un interval de două săptămâni, procentul probelor identificate cu sub-varianta BA.2 a crescut de la 3% la 27% pe loturile studiate, însă deocamdată nu se constată vreun impact asupra evoluției numărului de cazuri la nivel național.

Studiul confirmă ritmul accelerat de răspândire a acestei subvariante Omicron, însă, dincolo de gradul ridicat de transmitere și de răspunsul limitat la vaccin, se pare ca BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta în ceea ce privește severitatea bolii, având capacitatea de a provoca forme mai grave.

Coordonatorul studiului precizează că rămâne de văzut dacă această sub-variantă va prelungi valul cinci al pandemiei.

Identificată inițial la finalul anului trecut în Africa de Sud, subvarianta BA.2 este mai greu de descoperit în testele de screening, iar specialiștii din întreaga lume analizează acum impactul acesteia, în condițiile în care s-a constatat că unele antivirale și anticorpii monoclonali nu tratează formele de COVID generate. Sunt încă multe aspecte de clarificat, mai ales că în unele state nu au fost raportate modificări privind gravitatea cazurilor, în timp ce altele au semnalat creșterea procentului de forme grave, comparabil cu situația din valul generat anul trecut de varianta Delta.

Radio România Actualități