Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

UPDATE: UCRAINA LIVE TEXT & VIDEO. A doua zi de bombardamente

Publicat: vineri, 25 Februarie 2022 , ora 7.45
Foto: UKRAINE EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE/ AFP / Radio România Actualități
Foto: UKRAINE EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE/ AFP / Radio România Actualități

Update: Șeful NATO a făcut declarații oficiale:

"Rusia a distrus pacea în Europa. Poporul Ucrainei se luptă pentru libertatea lui în fața unui atac rusesc neprovocat. Deplângem tragica pierdere de vieți. Cerem Rusiei să oprească acest război fără sens. Imediat să înceteze atacurile, să retragă toate forțele din Ucraina și să se întoarcă pe drumul diplomației și dialogului și să renunțe la agresiune. Obiectivele Kremlinului nu sunt limitate la Ucraina. Rusia a cerut obligații legale ca să renunțăm la extinderea NATO și să scoatem trupe și infrastructură din țările care au aderat după 1997. Kremlinul făcut o greșeală strategică, va plăti un cost ridicat. Războiul Kremlinului nu va face din Rusia o țară mai sigură. Pentru aliații NATO, asigurăm securitate absolută", a declarat Jens Stoltenberg, șeful NATO.

.......................................

Update: Premierul Nicolae Ciucă a ajuns printre refugiații din Vama Siret.

"Din informațiile noastre, este punctul în care este cel mai mare flux de refugiați și avem nevoie de foarte multă organizare și de foarte multă coordonare", a spus acesta.

Încă de când a sosit, reprezentanții asociațiilor, veniți cu mii de kilograme de alimente și alte obiecte absolut necesare pentru refugiații ucraineni, au reproșat lipsa de implicare a statului.

.........................................

Update: Președintele Rusiei este gata să-și trimită la Minsk delegația la negocierile cu Ucraina, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

"După cum se știe, astăzi președintele Ucrainei, Zelenski, și-a declarat disponibilitatea de a discuta despre statutul neutru al Ucrainei. Inițial, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că scopul operațiunii îl constituie ajutorul dat republicilor populare autoproclamate Donețk și Lugansk, inclusiv pe calea demilitarizării și a denazificării Ucrainei. Acest lucru, la drept vorbind, și reprezintă componenta inseparabilă a statutului neutru", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit lui Peskov, din această delegație vor face parte reprezentanții ministerelor apărării și de externe, precum și ai administrației prezidențiale, transmite RIA. (rador.ro)

............................................

Update: Autoritățile române au anulat obligația de carantinare a cetățenilor ucraineni care intră în România pe fondul agravării situației din țara vecină și dau asigurări că aceștia pot beneficia de toate serviciile medicale în caz de nevoie, inclusiv cele legate de pandemia de COVID-19.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că există toată deschiderea din partea administrațiilor locale sau a conducerilor spitalelor și urmează să fie luate și alte măsuri pentru a-i sprijini din punct de vedere medical pe cetățenii ucraineni care ajung la noi în țară.

"Există în momentul de față echipe medicale, mobile, care se pot deplasa în eventualele centre care vor fi înființate de către Ministerul Administrației și Internelor încât să poată să evalueze starea de sănătate a persoanelor de acolo, să le ofere posibilitatea de a se testa, de a se vaccina și să îi îndrume către serviciile medicale de rutină dacă este cazul", a menționat ministrul sănătății.

(Radio România Actualități)

...........................................

Update: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat cetățenilor țărilor europene încurajându-i să meargă în Ucraina pentru a ajuta la respingerea atacului rusesc.

"Dacă aveți experiență militară în Europa și nu vreți să vă uitați la nehotărârea politicienilor, puteți veni în țara noastră și să apărăm împreună Europa. Ați fost șantajați deja cu problema gazelor. V-au umilit deja. Vor să vă dezbine în același mod în care încearcă să împartă astăzi Ucraina. Apărați-vă. Așa cum și noi ne apărăm", a declarat președintele Zelenski, în timpul unui briefing susținut, astăzi, la Kiev.

RBC amintește că Ministerul rus de Externe a anunțat recent că Moscova este pregătită pentru negocieri cu Ucraina, însă doar dacă armata ucraineană depună armele. Între timp, Volodimir Zelenski l-a invitat pe Putin să se așeze la masa negocierilor. (www.rbc.ua, rador.ro)

.....................................

Update: În urmă cu doar câteva minute, Ministrul de Interne Lucian Bode a dat asigurări că "Suntem pregătiți pentru orice!".

În ultimele 24 de ore, din totalul de persoane care au tranzitat toate punctele de trecere a frontiere, 111.817 persoane, peste 58.000 au fost pe sensul de intrare. La frontiera cu Ucraina, din cele 12.220 persoane care au trecut granița, 10.624 au fost pe sensul de intrare în țară. Dintre acestea, 11 au solicitat azil în România și se află în cele 6 centre de azil. Avem aproximativ 1100 de locuri disponibile, iar gradul ocupare, în acest moment, este de 50%.

Aglomerație și la granița cu Republica Moldova, dintr-un total de peste 18.000 de intrări, mai mult de 12.000 au fost pe sensul de intrare.

.......................................

Update: Rusia a interzis liniilor aeriene britanice să aterizeze pe aeroporturile sale și să intre în spațiul său aerian, a declarat vineri agenția rusă pentru reglementarea aviației civile. Măsura a venit în consecință a interdicției impuse de Londra zborurilor Aeroflot, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. (REUTERS)

.......................................

Update: Agenția nucleară ucraineană a declarat astăzi că înregistrează un nivel crescut de radiații dinspre fosta centrală nucleară Cernobîl. Experții agenției nu au furnizat niveluri exacte ale radiației, dar au afirmat că modificarea se datorează mișcării de echipamente militare grele în zonă, care au ridicat praf radioactiv în aer. (BBC SERVICIUL MONDIAL)

......................................

Update: Președintele Klaus Iohannis participă astăzi, în sistem de videoconferință, la reuniunea extraordinară a formatului București 9 și la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din statele NATO, potrivit Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a anunțat că decizia organizării summitului B9 a fost luată împreună cu omologul polonez, Andrzej Duda pentru a coordona răspunsul aliaților de pe flancul estic al NATO în privința situației din Ucraina. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI)

.............................................

Update: Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a CSAT pentru marți, 1 martie, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială.

Pe ordinea de zi a reuniunii sunt incluse subiecte referitoare la evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, și implicațiile pentru România, precum și măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiați, în contextul internațional de securitate. În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI)

............................................

Update: Se pregătesc proteste în țară pentru susținerea Ucrainei. La Brașov, manifestațiile vor avea loc sâmbătă seara, de la 18.00, în fața Prefecturii. Organizatorii spun că presiunea internațională venită din partea fiecărui cetățean poate conta. Participanții sunt îndemnați să aducă și steaguri ucrainiene, dacă au.

.............................................

Update: Conform Radio România Actualități, Statele Unite au decis să impună un nou set de sancțiuni Rusiei. Joe Biden a spus că măsurile limitează major capacitatea Rusiei de a se împrumuta de pe piețele internaționale în dolari, euro sau yeni, că deja a crescut cu 50% rata la care Moscova se împrumută de pe piețe și că marile companii de stat rusești vor avea înghețate toate bunurile din Statele Unite și același lucru se va aplica elitei apropiate de Kremlin și rudelor acestora. Joe Biden a adăugat că inclusiv sancționarea lui Vladimir Putin este în discuție.

"Nu putem să nu răspundem la această agresiune. Altfel, consecințele pentru America ar fi și mai grave. Istoria a arătat iar și iar că acele câștiguri rapide de teritorii devin ocupații care macină și atrag acte de răzvrătire civilă masivă și devin fundături strategice. Alegerea lui Putin de a lansa un război nejustificat asupra Ucrainei va lăsa Rusia mai slabă, iar lumea în rest va fi mai puternică", a declarat Joe Biden.

...........................................

Update: Astăzi, bombardamentele continuă, iar trupele rusești, conform presei internaționale, încearcă să ocupe Kievul.

...........................................

Ieri dimineață, președintele rus, Vladimir Putin, a dat undă verde unei operațiuni speciale în regiunea Donbas.

"Președintele Putin a declarat că, la apelul autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk și conform mandatului primit din partea Parlamentului rus, a luat decizia de a începe o operațiune militară în Donbas. Scopul ei - a spus Putin - este apărarea locuitorilor acestor teritorii, recunoscute de Rusia, care opt ani - a spus Putin - au fost victime ale umilințelor și genocidului comis de regimul de la Kiev, pe care el l-a caracterizat drept ultranaționalist și chiar neonazist. Putin a numit operațiunea un act de autoapărare a Rusiei împotriva celor care au făcut din Ucraina ostaticul lor și încearcă să o folosească împotriva Rusiei. Trimiterea la ceea ce a spus el - asimilarea Ucrainei ca teritoriu de către NATO și încercarea de a o folosi împotriva Rusiei. El a declarat că Rusia nu are intenția să ocupe Ucraina, dar va susține dreptul popoarelor acesteia la autodeterminare", a declarat, pentru Radio România Actualități, corespondentul la Moscova, Alexandr Beleavschi.

În urma acestor acțiuni, în țară, în cursul zilei de ieri, președintele României a a convocat de urgență Consiliului Suprem de Apărare a Țării. La finalul acestuia, Klaus Iohannis a precizat că România nu a fost niciodată mai bine protejată în fața unei agresiuni. De asemenea, președintele a subliniat că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina.

"Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni", a menționat Kalus Iohannis.

Discursul președintelui a fost transmis în direct de Radio Romania Brașov FM.

De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. La finalizarea sa, Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări că România este în siguranță. Ba mai mult, s-au luat măsuri chiar și cu privire la rezervele de gaze naturale.

"România condamnă cu fermitate atacurile armate din Ucraina care au făcut deja nenumărate victime și care pun în pericol viața oamenilor nevinovați. Susținem oprirea imediată a agresiunii militare. Structurile guvernamentale militare sunt pregătite pentru preluarea la nevoie a fluxului de refugiați. Suntem solidari cu poporul ucrainean. În aceste momente dificile, alături de aliații noștri din NATO, mai ales prin prisma parteneriatului strategic cu SUA, precum și împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană facem parte din cea mai solidă umbrelă de protecție generată de democrațiile lumii. Securitatea și siguranța cetățenilor români nu sunt afectate sub nicio formă. Totodată pentru că încă avem de gestionat măsurile pentru sezonul rece, ne-am asigurat că România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece. Monitorizăm și evaluăm permanent intrările și ieșirile de gaze naturale pe toate rutele din țară pentru a putea lua, în funcție de evoluția situației, măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale", a declarat acesta.

Reamintim că Principalele responsabilități ale task-force-ului sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice.


Radio România Brașov FM