Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

UPDATE LIVE VIDEO & TEXT. A noua zi de război în Ucraina

Publicat: vineri, 4 Martie 2022 , ora 9.09
Sursa foto: arhivă / Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
Sursa foto: arhivă / Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de joi spre vineri, la centrala nucleară Zaporijjia, sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa, informează UNIAN. Potrivit autorităților ucrainene, incendiul ar fi izbucnit ca urmare a atacurilor lansate în zonă de trupele ruse, însă a fost stins și nu au existat victime.

Potrivit INTERFAX, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut forțelor armate ale Rusiei și Ucrainei să se abțină de la desfășurarea ostilităților în apropierea Centralei Nucleare Zaporijjea. Reprezentanții Agenției au precizat că incendiul de la centrala nucleară nu a afectat echipamentele ''esențiale''.

Totodată, trupele ruse se îndreptau în această dimineață spre portul Odesa de la Marea Neagră, iar trimisul Radio România a transmis că o ofensivă terestră și de pe mare este iminentă.

Locuitorii au ridicat baricade și au întărit punctele de control la intersecții. Armata rusă a avansat cel mai mult în sudul Ucrainei, unde a și cucerit singurul oraș de până acum.

Președintele Putin declara ieri că operațiunea se desfășoară conform planului și i-a lăudat pe militari. Liderul de la Kremlin a promis ajutoare pentru familiile soldaților ruși uciși în Ucraina, după ce Moscova a publicat în premieră bilanțul pierderilor suferite în urma invaziei.

Pe de altă parte, și regiunea Cernăuți, aflată la 50 de kilometri de granița cu România, începe să se confrunte cu problemele provocate de război, informează corespondenții Radio România.

Lanțurile de aprovizionare sunt afectate, alimentele și medicamentele se găsesc din ce în ce mai greu și mii de refugiați continuă să sosească zilnic, cu gândul să plece din Ucraina.

“Putem observa că sunt foarte multe stații Peco care nu au combustibil. Deja se epuizează stocurile din magazine. Deja am semnale din comunitate că le este greu să îngrijească refugiații care se află în casele de români din regiune și cred că această criză se va acutiza. Sigur, dacă această regiune va fi bombardată, cu siguranță ar trebui să ne retragem, pentru că nu ne mai putem desfășura activitatea în condiții de bombardament. Nici nu cred că o să se mai poată să-i ajutăm cu ceva”, a precizat consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, pentru Radio România.

Autoritățile din cele două țări au organizat un culoar verde între Vama Siret și Cernăuți, pentru a facilita transportul ajutoarelor umanitare din România spre Ucraina, cu un centru logistic la Cernăuți. Aici ajung în fiecare zi zeci de tone de materiale de strictă necesitate, medicamente și hrană, care sunt distribuite spre comunitățile puternic afectate de război.

Surse: RADOR, Radio România Actualități

Sursa foto: arhivă / Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență



Radio România Brașov FM