Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

45 de ani de la cutremurul din 1977

Publicat: vineri, 4 Martie 2022 , ora 9.54
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro

Astăzi se împlinesc 45 de ani de la cutremurul din 1977, un eveniment cu un bilanț tragic atât din punct de vedere uman, cât și socio-economic.

Produs la ora 21:21, seismul a avut magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter.

La nivel național au fost înregistrați aproape 1.600 de morți, circa 113.000 răniți, iar 35.000 familii au rămas fără adăpost.

Cutremurul a lăsat pentru multă vreme urme adânci în sufletul românilor, iar unii își aduc bine aminte și astăzi, după 45 de ani, emoțiile puternice prin care au trecut.

“Mi-aduc aminte că a fost teroare. Auzeam vuiete și vaiete. Lumina era stinsă. Era groaznic”, ne-a spus un brașovean.

„Stând în casă, am auzit un vuiet foarte puternic, parcă trecea un tractor prin casă”, își amintește o brașoveancă.

“Taică-meu, săracul a fugit la soră-mea la București și a zis: «Doamne, nici la bombardament nu a fost așa nenorocire ca acuma»”, a precizat altă brașoveancă.

Majoritatea românilor urmăreau la acel moment un film bulgăresc, „Dulce și amar”, care nu a mai fost reluat pe micile ecrane niciodată de atunci. Producția cinematografică este asociată în mentalul colectiv cu acel cutremur din 4 martie 1977.

Cum era firesc, a fost declarată stare de necesitate la nivel național. Mobilizarea autorităților statului de la acea vreme i-a impresionat pe români. Acolo unde a fost posibil, imobilele au fost reconstruite. În același timp, au fost ridicate noi blocuri și imobile, în ideea de a le oferi un acoperiș deasupra capului tuturor sinistraților.

Începând cu anul 2015, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat campania de informare a cetățenilor „Nu tremur la cutremur”, al cărei obiectiv principal constă în conștientizarea, informarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur.

Informații, aici:

Sursa video: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov

Mihai Cojocaru