Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

A treia rundă de negocieri între Ucraina și Rusia, în acest weekend

Publicat: vineri, 4 Martie 2022 , ora 19.57
Sursa foto: Marienko Andrii / unian.info
Sursa foto: Marienko Andrii / unian.info

Cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina ar urma să aibă loc în acest weekend, a precizat astăzi președintele Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică avută cu cancelarul german Olaf Scholz.

Totuși, informează Radio România Actualități, președintele rus pare să rămână inflexibil la toate mesajele occidentale. Liderul de la Kremlin spune că dialogul de pace cu Ucraina nu va fi posibil decât dacă toate cerințele Rusiei vor fi satisfăcute.

Putin a declarat că Rusia este deschisă dialogului cu Ucraina, dar cu condiția îndeplinirii tuturor condițiilor puse de Moscova. Statutul neutru și nenuclear al Ucrainei, cu demilitarizarea ei obligatorie, denazificarea statului ucrainean, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei, ca și a suveranității autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk în granițele administrative ale regiunilor ucrainene respective. Vladimir Putin și-a exprimat speranța că la cea de a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene, care se preconizează, Kievul va adopta o poziție, a spuse el, rezonabilă și constructivă. Totodată, el a acuzat Occidentul că a ignorat timp de opt ani ceea ce a numit genocidul populației din Donbas comis de regimul de la Kiev”, a transmis corespondentul Radio România Alexandr Belevschi.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, un raid aerian al Rusiei asupra unei zone rezidențiale rurale din regiunea Kievului a provocat moartea a cel puțin șapte persoane, inclusiv doi copii.

Potrivit unui comunicat al poliției ucrainene, raidul aerian a lovit localitatea Markalivka, aflată la aproximativ zece kilometri de suburbiile din sudul capitalei ucrainene.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat astăzi, după o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor membre, că Alianța nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, așa cum a cerut Kievul, în urma incendiului din această dimineață de la centrala nucleară Zaporijjia și nici nu va trimite trupe în această țară. El a promis însă Ucrainei alte forme de sprijin și i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să oprească imediat invazia.

Jens Stoltenberg a mai spus că două țări care nu sunt membre NATO, Finlanda și Suedia, au participat din nou la reuniunea de astăzi și vor fi prezente în continuare la toate întâlnirile de coordonare, inclusiv în materie de schimb de informații.

Asta în contextul în care se discută tot mai des despre extinderea Alianței, ca reacție la agresiunea rusă în Ucraina. Jens Stoltenberg a mai anunțat și că NATO va intensifica și extinde sprijinul pentru țări ca Georgia și Bosnia- Herțegovina, pentru că există riscul ca Rusia să le atace fie militar, fie prin metode de subversive. Și pentru Republica Moldova sunt riscuri crescute din partea Rusiei, conform evaluării NATO.

În plus, a spus Stoltenberg, se prefigurează o consolidare pe termen lung și o creștere a prezenței pe flancul estic, ca reacție agresiunea rusă. Secretarul general a anunțat că aceste teme vor fi pe agenda viitoarei întâlniri, luna aceasta, a miniștrilor apărării din NATO.

Secretarul general al NATO a mai declarat ca există informații credibile că Rusia foloseste bombe cu fragmentație și alte tipuri de arme interzise.

Surse articol: RADOR, Radio România Actualități

Sursa foto: Marienko Andrii / unian.info

Radio România Brașov FM