Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil

Publicat: joi, 24 Martie 2022 , ora 13.26
Sursa foto: arhivă / ISU Brașov
Sursa foto: arhivă / ISU Brașov

Fermierii au obligația de a respecta normele de ecocondiționalitate, atrag atenția reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Dacă acestea sunt încălcate, fermierii riscă să piardă ajutorul de stat în agricultură.

“Sunt niște norme de protecția mediului. Atunci când se constată incendii de vegetație - pot să fie independente de voința fermierilor, adică în circumstanțe excepționale sau forță majoră - atunci ei au obligația să anunțe centrul local APIA, pe lângă ISU și Primărie, despre eveniment. În cazul în care cu bună știință dau foc la aceste miriști, atunci ei vor fi sancționați pentru nerespectarea condițiilor de mediu, ducând la diminuarea subvenției pe anul respectiv, până chiar la excluderea de la plata pe anul respectiv sau pe mai mulți ani”, a explicat directorul executiv APIA Brașov, Adrian Folea.

Ecocondiționalitatea este o componentă a Politicii Agricole Comune ce condiționează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene și naționale de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, sănătate publică și bunele condiții agricole ale terenurilor.

Camelia Vlad